Μέσω σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατασκευ το αρδευτικό της Ξάνθης, σύμφωνα με την εξαγγελία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού   από τη γέφυρα του Νέστου στους Τοξότες, συνόδευόμενου από τον Βουλευτή Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση: «το έργο θα αλλάξει τη μορφή στην πεδιάδα της Ξάνθης καθώς θα αρδεύει 56.000 στρέμματα Αγροτικής γης. Επίσης θα:

1. Μειώνει το κόστος παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για καλλιέργεια νέων προϊόντων

2. Προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν θα αντλούνται υπόγεια ύδατα από τις περίπου   10.000 γεωτρήσεις

3. Στηρίζει την Αγροτική παραγωγή και το σύνολο της οικονομίας

4. Κρατά τον αγροτικό πληθυσμό στην περιφέρεια

Το έργο είναι το μεγαλύτερο μιας σειράς αρδευτικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε το έργο έχοντας στο πλευρό του επίσης, τον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τους ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον περιφερειάρχη. Χρ. Μέτιο.

Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΑΑΤ απέδωσε εύσημα σε όλους όσους έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα για την υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού αρδευτικού έργου.

Ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε : 

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, με τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν  σαφής : Να απεγκλωβιστεί το συντομότερο δυνατό το έργο αυτό  από προβλήματα και να ολοκληρωθεί μέσα στη διάρκεια της δικής μας θητείας. Θέλω να τονίσω ότι όπως και οι προκάτοχοί μας, ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Σκρέκας,  είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, με τον δήμαρχο ο οποίος ουσιαστικά είναι και ο οικοδεσπότης μας εδώ σήμερα και βεβαίως με τον Σπύρο τον Τσιλικίδη που έρχεται και ξανά έρχεται για να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα το σημαντικό αυτό έργο.

Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω και τον προκάτοχο του κ. Μέτιου,  τον Γιώργο Παυλίδη  που επίσης οραματίστηκε και μόχθησε για να φτάσουμε ως εδώ, όπως επίσης και τον καλό φίλο, πρώην συνάδελφο στη Βουλή και προκάτοχό μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Αλέξη τον Κοντό ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα και εκείνος για να φτάσουμε σήμερα μέχρι εδώ. 

Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της διαδρομής, δηλαδή δουλέψαμε στο υπουργείο προκηρύχθηκε να διαγωνισμός για έναν σύμβουλο οποίος έφτιαξε την πρώτη οικονομική τεχνική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και με την καθοδήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου μας – με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω βεβαίως και αυτούς διότι χωρίς τους υπαλλήλους του υπουργείου τίποτα δεν προχωράει –  έχει αποσταλεί στην γενική Γραμματεία ΑΣΔΥ, προκειμένου  η Διυπουργική Επιτροπή για τα έργα αυτά,  να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Το τρίτο επίπεδο είναι η δημοπράτηση του έργου και το επόμενο είναι το ξεκίνημα και η υλοποίησή του.

Εύχομαι σ’ αυτό το επόμενο στάδιο να γίνει γρήγορα και θα γίνει, καθώς όπως ήδη είπα, ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωσή του για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, από τα νερά του ποταμού που έρχονται στη χώρα μας, το 50% καταλήγει στη θάλασσα, με συνέπεια να έχουμε σημαντική απώλεια υδάτινων πόρων. Ένα άλλο κομμάτι του ποταμού,  υδροδοτεί περίπου 25 – 30.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα στην περιοχή της Καβάλας.

Εδώ, θα δημιουργηθεί το καινούργιο σύγχρονο αρδευτικό σύστημα μέσα από αυτό το έργο το οποίο  θα αρδεύσει περίπου 56.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα ωφεληθούν ιδιαίτερα οι αγρότες μας, οι οποίοι θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και τη δυνατότητα να παραγάγουν μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα προϊόντων. Κερδισμένο, όμως, θα είναι και  το περιβάλλον γιατί  θα σταματήσουμε να δημιουργούμε προβλήματα  στον υδροφόρο ορίζοντα με τις συνεχείς άντλησης υπογείων υδάτων μέσα από τις γεωτρήσεις. Και  βεβαίως,  θα ωφεληθεί η οικονομία της περιοχής αλλά και η εθνική μας οικονομία από το σύνολο της ανάπτυξης που θα προέλθει.

 Άρα, πρόκειται για  ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο  εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της  μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε – και που όμοια της δεν έχει δει η χώρα τα  τελευταία 50 χρόνια.

Τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Η δική μας φιλοδοξία, με τη βοήθεια του 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι θα υλοποιήσουμε έργα που θα συμβάλουν δραστικά στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».

Η δήλωση του Σπύρου Τσιλιγγίρη:

« Το Αρδευτικό της Ξάνθης από όραμα γίνεται πραγματικότητα.

Ένα έργο που οραματίστηκε ο Γεώργιος Παυλίδης ως Νομάρχης Ξάνθης και δρομολόγησε ο Αλέκος Κοντός ως Υπουργός ΥΠΑΑΤ γίνεται πλέον πραγματικότητα και αυτό μας κάνει όλους να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι.

Χωρίς καμία διάθεση οικειοποίησης του πολυετούς αγώνα που καταβλήθηκε σε πολλαπλά μέτωπα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, έθεσα την υλοποίηση του Αρδευτικού ως πρώτη και βασική μου προτεραιότητα, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ένα έργο τέτοιου μεγέθους θα αλλάξει ριζικά την αγροτική ταυτότητα του τόπου μας, θα αναβαθμίσει τον κάμπο μας και θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Για αυτό τον λόγο, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 σε επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσα το Αρδευτικό στην κορυφή των προς υλοποίηση έργων της Π.Ε. Ξάνθης.

Εν συνεχεία, σε σειρά επαφών με τους αρμόδιους Υπουργούς ζήτησα την ταχεία ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να ενταχθεί άμεσα το έργο σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να μπουν οι βάσεις για την έναρξη του.
Στις αρχές του 2020 και εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, με δυο επιστολές στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανα για ακόμη μια φορά την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για ταχεία ολοκλήρωση του Αρδευτικού της Ξάνθης.

Επιπροσθέτως στην συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησα την συνδρομή του έτσι ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης αυτό το ζωτικής σημασίας έργο για τον Νομό μας.

Στις αρχές του 2021 είχα σειρά επαφών με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανό, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση αρμόδιο για Ιδιωτικές Επενδύσεις και ΣΔΙΤ καθώς και με τον κ. Καβαλάκη ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Κεντρικό θέμα συζήτησης το Αρδευτικό, η χρηματοδότηση και η ταχεία έναρξη του.
Ως εκ τούτου είμαι ιδιαίτερα περήφανος που συνέβαλα και εγώ με τις δυνάμεις μου στο να αρθούν τα οποία εμπόδια ώστε το έργο να ξεκινήσει μετά από πολυετή αγώνα.
Η Ξάνθη θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο αρδευτικό σύστημα που θα ενισχύσει τις επενδυτικές δυνατότητες της, θα εκσυγχρονίσει την αγροτική της παραγωγή και θα κάνει την αγροτική της οικονομία ακόμα πιο ανταγωνιστική μέσω της κάθετης μείωσης του κόστους παραγωγής και της στροφής των αγροτών προς νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τον κ. Λιβανό αλλά και τον προκάτοχο του κ. Βορίδη καθώς και την ηγεσία των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία μας που οδήγησε σε αυτό που πριν λίγα χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο, το Αρδευτικό της Ξάνθης».