Ήδη κλείνει ο πρώτος εκπτωτικός μήνας των θερινών εκπτώσεων και η εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Μίμη Μίλκογλου, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, είναι ότι : ‘υπάρχει μια κάποια κίνηση. Άλλες ημέρες δουλεύουμε, άλλες όχι. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει και τον Αύγουστο’.

Οι εκπτώσεις και οι προσφορές στην αγορά της Ξάνθης μπορούν να χαρακτηριστούν γενναίες: ’τα ποσοστά εκπτώσεων είναι πολύ καλά αν αναλογιστείτε ότι κατά το lock down δεν ανανεώσαμε τα εμπορεύματα μας. Φέραμε καινούριο εμπόρευμα όταν πια άνοιξε το λιανεμπόριο.  Όλα τα είδη που τώρα διατίθενται στις εκπτώσεις είναι καινούρια και ποιοτικά’, επισημαίνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης.

Ουσιαστικά το λιανεμπόριο δούλεψε με κανονικές συνθήκες περίπου ένα μήνα. Αμέσως μετά ξεκίνησαν, νωρίτερα φέτος, οι θερινές δίμηνες εκπτώσεις:’ είναι σημαντικό να στηριχθεί η τοπική αγορά. Αν κλείσει η μικρομεσαία επιχείρηση, χάνονται θέσεις εργασίας’, υπογραμμίζει.

Στο ερώτημα εάν θα εξυπηρετήσει την αγορά η υλοποίηση , εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις της πανδημίας, όσων διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη, περί παραχώρησης προνομίων σε εμβολιασμένους και στα εμπορικά καταστήματα και με τους ανεμβολίαστους να ψωνίζουν με τα μοντέλα click away και click inside, ο κ. Μίλκογλου ήταν κατηγορηματικός:’ όχι. Ήδη στην εστίαση τα προβλήματα είναι τεράστια. Δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να συμπεριφέρεται ως ελεγκτική αρχή. Πάμε σε άλλες παραμέτρους που προσωπικά εκτιμώ ότι θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η αγορά. Ουδέποτε το λιανεμπόριο πυροδότησε την μετάδοση της πανδημίας. Το είπαμε και το ξαναλέμε. Είμαστε οι ίδιοι προσεκτικοί γιατί εάν κλείσουμε, όχι για 14 , αλλά για λιγότερες μέρες τα μαγαζιά μας, είναι αδύνατον να συντηρήσουμε τις οικογένειες μας. Στα δικά μας μαγαζιά δεν μπορούν , εκ των πραγμάτων, να εισέλθουν πολλοί πελάτες’.

Τα δύσκολα για τους μικρομεσαίους δεν τελείωσαν με το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους , αλλά είναι μπροστά. Είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του lock down και έρχεται τώρα η ώρα των πληρωμών :’ φτάνει η στιγμή που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και του κλεισίματος. Από 1-1-22 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις για τις επιστρεπτέες. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για την επιστροφή στην κανονικότητα’, επισημαίνει ο κ. Μίλκογλου.

Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης