Θέση για τα ζητήματα που προκύπτουν από τις αντιδράσεις θεσμικών και μη παραγόντων της μειονότητας για την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου για την “ΤΕΞ” παίρνει η αναρχική συλλογικότητα Utopia. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι οι εθνικιστικές προσεγγίσεις δεν είναι αποδεκτές, είτε προέρχονται από την ελληνική είτε από την τουρκική πλευρά.

“Μετά την απορριπτική απόφαση του Αριού Πάγου στο αίτημα κάποιων μειονοτικών συλλόγων της Θράκης (“Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, “Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης”* ), να χρησιμοποιούν τον όρο τουρκικός/ή στην ονομασία τους, οι εν λόγο σύλλογοι μαζί με άλλους εθνικιστικούς κύκλους της μειονότητας καθώς και το εθνικιστικό κόμμα ΚΙΕΦ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας το Σαββάτο 10/07 στη Ξάνθη.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για τον ρόλο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Θράκη μέσω του τουρκικού προξενείου αλλά και για τα εθνικιστικά παιχνίδια ελλήνων και τουρκόφρονων στη περιοχή οπότε δεν θα επεκταθούμε σε άλλη μια ανάλυση αυτών. Θα κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο γεγονός.

  1. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα καθενός να αυτοαποκαλείτε όπως θέλει, εδώ όμως έχουμε θεσμικούς φορείς (κόμμα, δημάρχους, συλλόγους κτλ) οι οποίοι αναζητούν θεσμική λύση στο πρόβλημά τους το οποίο εμπεριέχεται στην συνθήκη της Λοζάνης όπου γίνετε λόγος για θρησκευτικές μειονότητες. Αφού υπερασπίζονται τους θεσμούς ας υπακούσουν στις θεσμικές αποφάσεις.
  2. Αν και εθνικιστές επικαλούνται τη δημοκρατία όπως οι όμοιοι τους έλληνες, Ελληνική λύση, χρυσή αυγή κτλ που αποκαλούν χουντικούς και φασίστες όποιους δεν τους βολεύουν. Τελικά οι εθνικιστές δεν δέχονται εθνικιστικούς- φασιστικούς περιορισμούς, θέλουν μόνο να περιορίζουν άλλους.
  3. Οι διοργανωτές της εθνικιστικής πορείας στη Ξάνθη διαμαρτύρονται για τα θιγμένα δικαιώματα της Θρακικής μειονότητας, σε ότι όμως αφορά την Τουρκία, δίνουν  πλήρη στήριξη στη φασιστική κυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος φυλακίζει και προσπαθεί να καταστείλει με κάθε μέσο τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ παράλληλα διεξάγει άλλη μια γενοκτονία στα σύνορα με τη Ροζάβα (Β. Συρία) κατά των Κούρδων, Αράβων, Ασσύριων και Γιεζίνη με την συνεργασία τουρκικού στρατού και τζιχατιστικών συμμοριών.  
  4. Όσο και να προσπαθούν να κρύψουν τον εθνικισμό τους μέσα σε ένα δημοκρατικό περιτύλιγμα, πάντα κάποια χεράκια θα “σηκώνονται”. Έτσι, όπως οι ομοϊδεάτες τους στη χρυσή αυγή και παλαιότερα στο λα.ο.σ δυσκολεύονταν να κρατήσουν το χέρι κάτω, έστω για τα προσχήματα, έτσι και στην πορεία του Σαββάτου 10/07 των μειονοτικών εθνικιστών κάποιοι δεν άντεξαν και σήκωσαν το χεράκι τους κάνοντας το σήμα των γκρίζων λύκων.
     
  5. Λέγαμε, λέμε και θα συνεχίζουμε να λέμε, πως ο εθνικισμός είναι το δεκανίκι του κράτους και του κεφαλαίου, έτσι δεν μας προξένησε έκπληξη η συμμετοχή στην εν λόγο πορεία του δήμαρχου Ιάσμου και του δημάρχου Αρριανών, Οντέρ Μουμίν και Αμέτ Ριτβάν, οι οποίοι έχουν άριστες σχέσεις και με την κυβέρνηση, ειδικά ως αναφορά την “πράσινη ανάπτυξη” αλλά και με το κεφάλαιο και τις εταιρίες ανεμογεννητριών που έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της ορεινής Ροδόπης και συνεχίζουν. Ο Αμέτ Ριτβάν μάλιστα στο γραφείο του στο δημαρχείο Αρριανών έχει κοτσάρει και έναν μεγάλο πίνακα που απεικονίζει ανεμογεννήτριες! 
  6. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τους έλληνες εθνικιστές της περιοχής μας που καλούσαν σε ακομμάτιστα εθνικιστικά συλλαλητήρια, παρότι ήταν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης νδ και οι οποίοι στηρίζουν τις εξορύξεις χρυσού από την πολυεθνική Eldorado gold αλλά και τις ανεμογεννήτριες.

Καλούμε τους πολίτες της Θράκης, μειονοτικούς και μη, να μη δίνουν βήμα στον εθνικισμό, να κάνουν πέρα τους διαχωρισμούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, σεξουαλικότητας κτλ και να μη δέχονται την εθνικιστική προπαγάνδα με τα αόριστα κενού νοήματος φαντασιακά επιχειρήματα των ρητόρων του μίσους και του φανατισμού. Ο μόνος ρεαλιστικός διαχωρισμός είναι αυτός μεταξύ καταπιεστών και καταπιεσμένων. Η οργάνωση των κοινοτήτων μας δεν έχει ανάγκη το κράτος το κεφάλαιο και τους αόριστους διαχωρισμούς, μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το κράτος και να οργανωθεί μέσο ενός κοινοτικού μοντέλου άμεσης δημοκρατίας χωρίς κεντρική αρχή.

*δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν Υπάρχουν Έλληνες Δεν Υπάρχουν Ξένοι Μόνο Καταπιεστές Και Καταπιεσμένοι

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.”