Στη δημοσιότητα έδωσε η ΔΕΔΑ τις οδούς της Ξάνθης, όπου θα φτάσει το δίκτυο του φυσικού αερίου στην πρώτη φάση της επέκτασης. Πρόκειται για 94 οδούς που θα έχουν πρόσβαση τους πρώτους μήνες του έργου, με βάση το σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μηχανικούς της Ξάνθης, οι πολίτες που εντοπίζουν ότι η ιδιοκτησία τους βρίσκεται σε αυτούς τους δρόμους, μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αίτηση σύνδεσης. Ως προς την τεχνική διαδικασία, η ΔΕΔΑ αναλαμβάνει να φέρει την παροχή του αερίου μέχρι το “μετρητή” και εν συνεχεία, είναι επιλογή των οικιακών καταναλωτών  η κατασκευή του δικτύου προς τα διαμερίσματα, αν πρόκειται για οικοδομή,  και η οικιακή εγκατάσταση.

Η επιλογή των σχετικών μηχανικών και εργολάβων καθώς και του εμπορικού παρόχου, είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών.  Αναλυτικά οι δρόμοι στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ

Συνεχίζεται η κόντρα για τα εγκαίνια

Παράλληλα, με μια αναλυτική παράθεση των εξελίξεων από το 2017 μέχρι σήμερα για την επέκταση του φυσικού αερίου στις πόλεις της ΑΜΘ, απαντά ο πρώην Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, στη συζήτηση που έγινε και στις διαρροές σε αθηναϊκά μέσα, μετά τα σχόλιά του για αποσπασματικά έργα που έγιναν για εγκαίνια του έργου από τον Πρωθυπουργό στην Ξάνθη και την παύση που ακολούθησε. Πάντως στο χάρτη των δρόμων όπου θα γίνουν τα πρώτα έργα, δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή του 7ου Γυμνασίου, όπου είχαν γίνει τα εγκαίνια του έργου.

Στην ανάρτησή του ο Σ. Γιαννακίδης αναφέρει:

Ο Α. Τσίπρας στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην ΑΜΘ τον Νοέμβριο του 2017 ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην ΑΜΘ, ώστε να περιλαμβάνει τις μεγάλες πόλεις, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα.

Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση, ενός εκ των σπουδαιότερων αναπτυξιακών έργων της ΑΜΘ, εξασφαλίστηκε στα τέλη του 2018, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί ήδη τον Νοέμβριο από την Δράμα στις εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Τον Μάρτη του 2019 ο κ. Μητσοτάκης από την Ξάνθη ως δια μαγείας εξήγγειλε εκ νέου την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, ένα έργο που ήδη είχε δρομολογηθεί από την τότε κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον Δεκέμβρη του 2019 με κοινοβουλευτική παρέμβαση επανάφερε το ζήτημα των δημόσιων διαγωνισμών της ΔΕΔΑ για την κατασκευή επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου διανομής στις 6 μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ.

Την 1η Ιουλίου 2021 ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε βεβιασμένη επίσκεψη στην Ξάνθη για τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Μπροστά στο λογότυπο της ΔΕΔΑ, η οποία ιδρύθηκε το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί το έργο, μίλησε ξανά για “δέσμευσή που κάνει πράξη”, όπως άλλωστε πράττει για το σύνολο των έργων, που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

2 βδομάδες μετά από τα εγκαίνια του κ. Μητσοτάκη, όπως αποκαλύπτεται και σε ΜΜΕ της Ξάνθης, το “εργοτάξιο”, που είχε στηθεί κοντά στο 7ο Γυμνάσιο για τις επικοινωνιακές ανάγκες της επίσκεψης, πλέον δεν υπήρχε, γεγονός που σχολιάστηκε τουλάχιστον ειρωνικά από την μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Energypress.gr και σχετικές ανώνυμες δηλώσεις “αρμόδιων στελεχών” της ΔΕΔΑ, οι προβλεπόμενες κατασκευαστικές εργασίες μεγάλης κλίμακας σε οδούς της πόλης θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Αλήθεια τότε ο πρωθυπουργός τι ακριβώς εγκαινίασε στις αρχές Ιούλη στην Ξάνθη; Ή απλά στήθηκε ένα “πρόχειρο εργοτάξιο 100 μέτρων” για τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Μητσοτάκη;
Επειδή όμως την κοινωνία την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία το επίδικο είναι η ουσιαστική εκκίνηση των εργασιών και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση τους, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα και την ΑΜΘ, λόγω της υγειονομικής κρίσης και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής.

– Ομιλία Α. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην ΑΜΘ τον Νοέμβριο 2017 https://primeminister.gr/2017/11/14/18772
– 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 – 2020 στην Δράμα
– Κοινοβουλευτική Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ https://www.hellenicparliament.gr/…/Mesa…
-Αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην περιοχή της Ξάνθης και τα εγκαίνια του έργου της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της περιοχής. https://tvxs.gr/…/antidraseis-gia-mitsotaki-sti-thraki…
– Σταμάτησε τις εργασίες η ανάδοχη εταιρεία – Από Σεπτέμβριο πάλι. Δείτε στον χάρτη όδευσης τριμήνου της ΔΕΔΑ τις οδούς που θα περάσει ο αγωγός. Η Ομάδα «Μηχανικοί για το Φυσικό Αέριο Ξάνθης» παρέχει χρήσιμες πληροφορίες.
-Παρά τα fake news και τις ανυπόστατες αναφορές, η επέκταση του δικτύου σε Αν. Μακεδονία – Θράκη συνεχίζεται κανονικά https://energypress.gr/…/deda-para-ta-fake-news-kai-tis…