Να εμβολιαστούν όλοι κατά του κοροναϊού, χωρίς αυτό να επιβάλλεται, συνιστά ο Μητροπολίτης Ξάνθης σε δηλώσεις του για το επίμαχο ζήτημα των ημερών. Από την άλλη, αντιεμβολιαστές στην Ξάνθη διοργανώνουν το απόγευμα της Τετάρτης κινητοποίηση εναντίον των εμβολιασμών.

Το σχετικό κάλεσμα “κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών” κάνει σύλλογος που αποκαλείται Φλόγα Ελληνισμού, και ο οποίος επανεμφανίζεται καθώς ήταν ο βασικός διοργανωτής των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό πριν από 2,5 χρόνια στην Ξάνθη ενώ πέρυσι είχε διοργανώσει κινητοποίηση αρνητών του κοροναϊού, εναντίον της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη

Σε δήλωσή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Μητροπολίτης Ξάνθης σημειώνει:

«Η εκκλησία συστήνει σε ιερείς και λαό να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, εφόσον το εμβόλιο θεωρείται το μόνο μέσο για την αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να το επιβάλλει. Επαφίεται στην ελεύθερη βούληση. Οφείλει ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι με το εμβόλιο διασφαλίζει και τη δική του υγεία και του διπλανού του. Του αδελφού του», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου  Παντελεήμων, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα .

Παρόντες στην συνεδρίαση ο υπουργός Υγεία κ. Β.Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος κ. Σ. Τσιόδρας, με τους οποίους τα μέλη της ΔΙΣ συζήτησαν και είχαν την ευκαιρία –όπως μετέφερε ο Μητροπολίτης- να θέσουν υπόψη τους την αγωνία και τα ερωτήματα του λαού. Όπως υπογράμμισε, η χριστιανική διδασκαλία, όπως και η Ορθοδοξία, είναι θεμελιωμένη πάνω στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να επιβάλλει αλλά να συστήσει.

Σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει εγκύκλιο, που θα αναγνωσθεί σε όλους τους Ναούς την Κυριακή 25 Ιουλίου, με την οποία για μια ακόμη φορά θα συνιστά προς το ποίμνιο ‘προσευχή και προσοχή’ : ’ο ιατρικός κόσμος μας λέει ότι μόνο με το εμβόλιο θα ξεπεράσουμε αυτήν την περιπέτεια, οπότε η εκκλησία μας συστήνει τον εμβολιασμό. Υπάρχουν, βέβαια, και οι αρνητές. Σεβαστή η άποψη τους, αλλά για θέματα υγείας αρμόδιοι είναι οι γιατροί ’ τονίζει.

“Να μην μεταφέρουν την άποψή τους κατά των εμβολιασμών οι ιερείς που διαφωνούν”

Αναφερόμενος στους κληρικούς, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στη σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, θα προτρέψει τους ιερείς να μην μεταφέρουν, εφόσον διαφωνούν με τον εμβολιασμό, τη δική τους άποψη στους πιστούς :’ εάν κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, οφείλει να αφήσει τον άλλο ελεύθερο να αποφασίσει τι θα πράξει’ σημείωσε, και μετέφερε τη θέση που εξέφρασε ένας σεβάσμιος κληρικός, ‘ από τους αυστηρούς κληρικούς μας’ γνωστοποίησε, ο πατέρας Δανιήλ Αεράκης: ‘οι γιατροί ας μη μιλούν για θεολογικά θέματα και οι ιερείς ας μη μιλούν για ιατρικά’.

Ο Μητροπολίτης είχε εμβολιαστεί δημόσια στο Γηροκομείο της Μητρόπολης, μόλις ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις αρχές του χρόνου και σχολιάζει:  μπαινοβγαίνω στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς μας Μητρόπολης. Θα το είχα δυσβάσταχτο βάρος αν εξαιτίας μου κινδύνευε έστω και ένας ηλικιωμένος’,

Στοιχεία από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης