20 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2021   –  13η περίοδος

«η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής» Εξαιρετικές μουσικές, σε πανέμορφους χώρους… Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις κι αφιερώματα..

Σε σχέση με το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής, η διοργανώτρια ΦΕΞ αναφέρει:

Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε ώστε να είμαστε ευέλικτοι και συνεπείς στις υγειονομικές προτάσεις. Σε αναμονή για τις νέες υγειονομικές οδηγίες σχεδιάσαμε τη δομή του προγράμματος με έμφαση στις εκθέσεις, τις παρουσιάσεις και την προετοιμασία των εκπαιδευτικών μας δράσεων με τα σχολεία. Οι συναυλίες και τα εργαστήρια υπό το βλέμμα των εξελίξεων.  

Το δεύτερο της μέρος και με την υποστήριξη και της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, έχει ως στόχο την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και μιας ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας και θα παρουσιάσουμε τη δυναμική του των 13 χρόνων του Φεστιβάλ.  Μια αναδρομή και μια σειρά εργασιών που πιστεύουμε πως θα βοηθήσει τον κόσμο της μουσικής στην περιοχή μας αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ ώστε ενδυναμωμένο να προχωρήσει για την νέα πενταετία εκδηλώσεων του. 

Εκθέσεις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το κοινό θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να δει τις παρακάτω εκθέσεις που έχει οργανώσει η ΦΕΞ

Οι εκθέσεις λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, με συνεννόηση, στο Τηλ.2541025421

«Νήματα με νοήματα»   

ΓΕΝΙΣΕΑ «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών»

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης παρουσιάζει στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, την έκθεση «Νήματα με νοήματα»  και το πρόγραμμα που ετοίμασε σε συνεργασία με το εργαστήρι ραπτικής και πλεκτικής της ΦΕΞ και με τίτλο  «νήματα με νοήματα».  

Το πρόγραμμα είναι  προσαρμοσμένο για όλες  τάξεις του Δημοτικού & του Γυμνασίου. 

Οργάνωση: ΦΕΞ – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  Ι

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ & ΣΠΊΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΦΕΞ | Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

 

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιάν, Άννα Τενέζη, Γιάννη  Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά.  Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ.  Οργάνωση  ΦΕΞ   – Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ

 

«1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη 

και η αναμονή ενός αιώνα για την ελευθερία»

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ

Έκθεση στο Ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο Ξάνθηςμε αφορμή τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης

Στο παρελθόν για τη Θράκη πολέμησαν λαοί, συγκρούστηκαν θρησκείες και αγωνίστηκαν έθνη. Σήμερα η συνύπαρξη του παλιού και του νέου, της Ανατολής και της Δύσης αλλά και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας είναι μερικά από τα βασικά της γνωρίσματα. Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί για τη Θράκη μια ευκαιρία ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης και της αναγνώρισης της προσφοράς των προγόνων μας στους αγώνες του Έθνους. Για τη Θράκη η έναρξη της Επανάστασης σημαίνει, άλλωστε, μόνο την αρχή μιας πράξης που ολοκληρώνεται έναν αιώνα αργότερα φέρνοντας την πολυπόθητη ελευθερία.

Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης


Εκδηλώσεις … του Φεστιβάλ

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»  

ΓΈΦΥΡΑ ΠΟΤΑΜΟΎ ΚΌΣΥΝΘΟΥ από Τρίτη 20 Ιουλίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ

 Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.  Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.  Συμμετοχή 4€ η είσοδος στο Μουσείο. Το πρόγραμμα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας.  Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.    

Συναυλία «Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου»

21 ΙΟΥΛΊΟΥ [21.00] ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ – ΣΤΗΝ ΑΥΛΉ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΆΜ  

Οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν ένα σύνολο τροπικών μορφωμάτων τα οποία διακρίνονται για τον τροπικό πλουραλισμό καθώς και την ανεπτυγμένη μελωδική διαποίκιλση. Το υλικό της συναυλίας οργανώνεται μέσα από την λογική της φόρμας των Fasil, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των λαϊκών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου.   Γενική Είσοδος 5€, οικονομική υποστήριξη του Μουσείου. 

Ο καραγκιόζης στην αυλή με τα χαμάμ και σε χωριά του Νομού Ξάνθης

21 ΙΟΥΛΊΟΥ [21.00] ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ – ΣΤΗΝ ΑΥΛΉ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΆΜ  

Το Θρακικό  Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη  θα παρουσιάσει παράσταση Καραγκιόζη  με δύο   έργα:

«Η αρπαγή της Ελένης» (1821) και «ο Δόν Κιχώτης στην Ελλάδα»

Πάντα όπως γνωρίζετε με ζωντανή μουσική (πανδουράς –σαντούρι-τραγούδι)  και πρωτότυπες φιγούρες από την Γεωργία Γιαννοπούλου. Και μην ξεχνάτε ο καλός Καραγκιόζης είναι λαϊκό θέατρο, για παιδιά από ένα έως εκατόν ένα χρονών.   Γενική Είσοδος 5€, οικονομική υποστήριξη του Μουσείου.   ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!


Παρουσίαση «Κι οι πρόγονοί μας πρόσφυγες»
της Χρύσας Μπαΐρας

Πόσο μοιάζουν οι καιροί; Για το κείμενο που ακολουθεί, αιτία στάθηκε τούτο το μοιάσιμο των καιρών. Και η πάρα πέρα δημιουργία του τροφοδοτήθηκε από να σέβας στα παθήματα των λαών που γεμίζουν τους καιρούς. Κι ύστερα ήρθε η σιγουριά, για τα φιλόξενα ράφια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου και για τον καθημερινό αγώνα εκείνων που αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτιστική ανάβρα της ΦΕΞ. Το δικό μας τόλμημα ένας ελαχιστότατος κόκκος άμμου, σε τούτη την όχθη της τέχνης και του πολιτισμού. Χ.Μ.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Συλ. Μικρασιατών Ν. Ξάνθης


Εργαστήριο Ορχήστρας με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη από 8 έως 10 Αυγούστου 2021 στο Ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης 

Το Φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής, (με τροποποιημένο το πρόγραμμα λόγω των συνθηκών), έχει την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενεί τον δεξιοτέχνη στο Ούτι Κυριάκο Καλαϊτζίδη σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο ορχήστρας η οποία θα δώσει την δυνατότητα συμμετοχής στο έργο «Ο αλησμόνητος κήπος». Οι συμμετέχοντες σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τα μουσικά μέρη του έργου, τα οποία που αφορούν όργανα και φωνές τόσο της Ανατολικής, όσο και της Δυτικής μουσικής. Το εργαστήριο είναι ανοικτό και ενδεικτικά, αλλά όχι αποκλειστικά αναφέρονται: φωνή, βιολί, ούτι, κανονάκι, πολίτικη λύρα, τσέλο, κρουστά και πιάνο.  

Συναυλία «Ο αλησμόνητος κήπος»

11 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ [21.00] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ – ΣΤΗΝ ΑΥΛΉ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΆΜ  

Ο κήπος είναι τόπος και τρόπος. Τόπος ομορφιάς. Τρόπος καλοσύνης. Ιδιωτικός ή δημόσιος, μικρός ή μεγάλος, είναι συνώνυμος της γαλήνης, της ηρεμίας, της έκστασης, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής αναψυχής και ευφορίας. Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές κήπων στον κόσμο είχε διατυπώσει την παρατήρηση ότι στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ο Παράδεισος δεν έχει τη μορφή δάσους, αλλά τη μορφή κήπου. Το δάσος θεωρείται δημιούργημα του Θεού ή της φύσης, ο κήπος όμως είναι δημιούργημα του ανθρώπου που επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει τη φύση[…].

Σχετικά με το έργο

Το έργο εκτυλίσσεται με οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη και κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή. Το έργο ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2018, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις σε Χίο και Θεσσαλονίκη.

 

Έλληνες  Βλαχόφωνοι στην  Ανατολική  Μακεδονία  και  Θράκη

MONOΠΑΤΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ  στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από τις βουνοκορφές της Πίνδου στη σκιά της Ροδόπης

Οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο και μαρτυρίες (16ος-20ος αιώνας)

Η Παρουσίαση της έκδοσης του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης θα γίνει στην Ξάνθη, Αυλή με τα Χαμάμ,  στην Δράμα, την  Χρυσούπολη, την Κομοτηνή και τα Ιωάννινα.

Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 397 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο (πανόδετο) με χρυσοτυπία και έγχρωμη illustration κουβερτούρα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν αποκλειστικά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης  στη συμβολική τιμή των 30€, ποσό που θα διατεθεί στην ενίσχυση του μουσείου.  Οργάνωση: ΦΕΞ – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 

«φωτογραφίες, μικρά ντοκουμέντα» και βραδιά «οινογνωσίας» 

 Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιμάσουμε επιλεγμένα κρασιά και η φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα που ετοίμασε  με τίτλο  «Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω». Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο υπεύθυνος του προγράμματος θα μας παρουσιάσεις τους στόχους του αλλά και τις άλλες δράσεις του εργαστηρίου.

Θράκη & κρασιά

   Η Θράκη ιστορικά αναφέρεται σαν περιοχή παραγωγός εξαιρετικών κρασιών, διάσημων στην εποχή τους. Παρά ταύτα, στις ημέρες μας είναι ίσως το τελευταίο ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα που έκανε βήματα προς την κατεύθυνση της παραγωγής ποιοτικών κρασιών και οι πρώτες σοβαρές οινοπαραγωγικές προσπάθειες ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του ’90. 

Οργάνωση:   ΦΕΞ   – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  – Φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής, στην οθόνη του Υπολογιστή σας.

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ [20.30] ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ 

Με την υποστήριξη της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, το Φεστιβάλ δημιουργεί μια βάση δεδομένων και μια ψηφιακή πλατφόρμας μέσω της οποίας και θα παρουσιάσουμε τη δυναμική των 13 χρόνων του Φεστιβάλ.  Μια αναδρομή και μια σειρά εργασιών που πιστεύουμε πως θα βοηθήσει τον κόσμο της μουσικής στην περιοχή μας αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ ώστε ενδυναμωμένο να προχωρήσει για την νέα πενταετία εκδηλώσεων του. 

«… εκεί, έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, μια βραδιά του Αυγούστου, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής. Εκεί θα προσέλθω και πάλι φέτος για να ανάψω διπλό κερί».      Θ. Γρηγοριάδης συγγραφέας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ | Υπουργείο Πολιτισμού | Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ / ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΜΥΡΔΕΞ

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:   SMIRDEX  • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  • ΣΚΑΡΠΕΛΟ• ΥΔΡΩ COSMOS• ΠΥΡΓΕΛΗ • ΑΒΑΞ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟY •ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ • ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ •  ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ  •  SCHUR FLEXIBLES • ΣΕΚΕ  •  ΡΟΔΟΠΗ