Σε ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Βουλευτής Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ θίγει το ζήτημα της μη συμπερίληψης στην κατανομή των διορισμών  εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ73 , δηλαδή δασκάλων για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Αναλυτικά:

Μετά από μια δεκαετία αδιοριστίας κατά την περίοδο 2008-2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε, με τον νόμο 4589/2019, σε σχεδιασμό τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση (4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 για τις ανάγκες και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης συνολικά).

Με καθυστέρηση πλέον του ενός χρόνου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρότι δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τους διορισμούς της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε τον Σεπτέμβρη του 2020 στους διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Ενώ, στις 12 Ιουλίου 2021 ανακοίνωσε την κατανομή για 11.700 προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, εξήγγειλε τον διορισμό εκπαιδευτικών, με τα χρήματα που είχε εξασφαλίσει και το σύστημα επιλογής που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι προσλήψεις δασκάλων ΠΕ70 κατά την κατανομή είναι μόλις 3.700, ενώ τα κενά συνολικά στην εκπαίδευση ανέρχονται γύρω στις 10.000 με τους αναπληρωτές να αποτελούν περίπου το 27% των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, έναντι του 5% στην Ευρώπη. Βεβαίως,αποτελεί πάγια τακτική η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να στελεχώνει την δημόσια εκπαίδευση με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από  την παρούσα κατανομή.

Επίσης, στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον “Καθορισμό 11.700 θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατά κλάδο, ειδικότητα και ειδίκευση” απουσιάζουν παντελώς οι προσλήψεις εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ73 Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης. 

Παρότι οι ανάγκες των μειονοτικών σχολείων για στελέχωση με εκπαιδευτικούς είναι μεγάλες και παρότι στον κλάδο εντάσσεται μικρός αριθμός εκπαιδευτικών, η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να μην προβεί σε κανέναν διορισμό αναιτιολόγητα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι οι ετήσιες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ73 ανέρχονται σε λίγο περισσότερες από 50, ενώ οι αναπληρωτές αυτοί εργάζονται πάνω από δεκαετία στην εκπαίδευση.

Επειδή, η στελέχωση της Μειονοτικής Εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμισή της παρεχόμενης εκπαίδευσης

Επειδή, ο αποκλεισμός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ73 από τις προσλήψεις δεν δικαιολογείται, καθώς οι ανάγκες στελέχωσης της Μειονοτικής Εκπαίδευσης είναι μεγάλες  


Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια λογική απέκλεισε από την κατανομή των διορισμών εκπαιδευτικών τον κλάδο ΠΕ73 Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης;
  2. Προτίθεται να τροποποιήσει την κατανομή προκειμένου να ενταχθεί και αυτός ο κλάδος στις επικείμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών;