Την υπόθεση της λύσης που δόθηκε το 2016 για την είσοδο της Ξάνθης στο LEADER μετά από 5 χρόνια μεγάλης καταστροφής, υπενθύμιζε ο Στάθης Γιαννακίδης σε ανάρτησή του, με αφορμή την επιπλέον χρηματοδότηση με 3,6 εκατ. ευρώ σε Ξάνθη και Ροδόπη. Πράγματι, αν περίμενε η τότε κυβέρνηση τους τοπικούς παράγοντες να συνεννοηθούν και να τα βρουν ενώ, μάλιστα, αντιδρούσαν στη λύση που τους δόθηκε “στο πιάτο”, η Ξάνθη θα είχε χάσει και αυτή την προγραμματική περίοδο.

Για την ιστορία, η τότε τοπική αυτοδιοικητική ηγεσία είχε συναινέσει -τελικά- σε συνάντηση με Γιαννακίδη υπό τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και έτσι επέστρεψε η Ξάνθη στο Leader, κάτι που απέφερε αρκετά εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Αυτά ως προς τη λύση, γιατί ως προς την καταστροφή που προηγήθηκε και οδήγησε στο κλείσιμο, οι -πολιτικές- ευθύνες υπήρξαν απαράγραπτες, προφανώς αποδόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μετρηθηκαν σε κάλπες.

Βέβαια ο πρώην Υφυπουργός δεν θυμάται ίσως ότι ενώ γινόταν όλη αυτή η προσπάθεια, κάποιοι παράγοντες κατέθεταν μηνύσεις σε βάρος του ίδιου και δημοσιογράφων. Αν το θυμηθεί βέβαια θα πρέπει να διαπιστώσει επίσης ότι οι ίδιοι κύκλοι συνεργάζονται σήμερα με μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρούν να στοχοποιήσουν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα και να κατασκευάσουν εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Τέλος πάντων, πρέπει να είναι κάποιος αφελής ή “άψητος” πολιτικά ξανθιώτης για να μπλέξει σε δύσοσμα και λασπώδη μονοπάτια… Οπότε μάλλον τον ωφελεί να είναι μακριά από όλο αυτό το σκηνικό.

Δύο νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες μέτρησε η Ξάνθη τη Δευτέρα σε τροχαία δυστυχήματα. Και μάλιστα στην περίπτωση της Γοργόνας ήταν ένα περιστατικό πάρα πολύ τραγικό με ένα νέο συμπολίτη που απανθρακώθηκε στο ΙΧ του. Η στατιστική δεν μπορεί να δείξει ότι το κακό μπορεί να γίνει στον πιο καλό αλλά και στον πιο κακό δρόμο, οποιαδήποτε στιγμή. Οι συνθήκες και οι υποδομές πρέπει πάντα να βελτιώνονται προς όφελος της ασφάλειας αλλά και η οδηγική συμπεριφορά μας πρέπει να βελτιώνεται εξίσου.

To να προσπαθήσει κάποιος να περιγράψει την επιτυχία του Ορφέα Ξάνθης και του Μπάμπη Χατζημεστή με την άνοδο στη Super League 2, είναι κάτι απλό και κατανοητό.  Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα με μηδενικό (ουσιαστικά) προϋπολογισμό που αποτελείται μόνο από ξανθιώτες και κέρδισε την άνοδο στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας. Αυτή είναι η τεράστια και αδιανόητη επιτυχία που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή σε όλο της το εύρος ακόμη !

Αυτό υπενθυμίζει ότι, παρά τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια σε βάρος του ΑΟΞ και παρά την οικονομική παρακμή της περιοχής, η Ξάνθη είναι μια ποδοσφαιρική δύναμη και έχει χτίσει μια μεγάλη παράδοση. Kαι με αυτή τη δυναμική αλλα και με τεράστια προσπάθεια, ο Ορφέας κατάφερε το ακατόρθωτο. Ευχής έργο, βέβαια, στη συνέχεια να στηριχθεί οικονομικά η ομάδα ώστε να επιτελέσει το ρόλο της σε αυτή την κατηγορία. Και να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της περιοχής.

Έφυγε” την περασμένη εβδομάδα από τα εγκόσμια ο Πέτρος Γεωργαντζής. Μια ακόμη μεγάλη απώλεια για την περιοχή. Μια σημαντική προσωπικότητα, ένας σεμνός, γενναιόδωρος, ευγενής και πολυγραφότατος δάσκαλος και συγγραφέας. Ανθρωπος που άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνία, στα γράμματα και στην εκπαίδευση της Ξάνθης με σημαντική συμβολή στην καταγραφή της ιστορικής μνήμης. Μακάρι, όλοι μας φεύγοντας από τη ζωή, να έχουμε καταφέρει σε ό,τι καταπιανόμαστε, ένα κλάσμα έστω από όσα κατάφερε ο Πέτρος Γεωργαντζής. Καλό του ταξίδι !