Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Σαρακατσάνων αγωνιστών του 1821. για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του συλλόγου Σαρακατσάνων νομού Ξάνθης ο «Λεπενιώτης»

Η εκδήλωση έγινε με καλεσμένο τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Γεωργαντά ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην Πλατεία Ελευθερίας μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Σπύρο Τσιλιγγίρη.

O σύλλογος Σαρακατσάνων νομού Ξάνθης ο Λεπενιώτης με πρωτοβουλία του προέδρου του, κ. Δημήτρη Μπίκου με ευθύνη για την ιστορία της Ελλάδας και της ανάδειξης των αγωνιστών της δημιούργησε το νέο μνημείο των Σαρακατσάνων αγωνιστών το οποίο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν διήμερο ξεκίνησε το Σάββατο 10, Ιουλίου 2021 στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης όπου έγιναν ομιλίες σχετικά με το θέμα.Ακολούθησε την Κυριακή το πρωί στις 12 η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ Παντελεήμονα, χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος, η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων της από 33 Συλλόγους και φορείς της Ξάνθης αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντάς στα πλαίσια της ομιλίας του, τόνισε μεταξύ άλλων «…Με την Θράκη με συνδέουν από παλιά πολλοί συναισθηματικοί δεσμοί καθώς το ΔΠΘ ήταν το μεγάλο σχολείο που μου έδωσε τα εφόδια για να συνεχίσω την ζωή μου αλλά και η καταγωγή μου τυγχάνει σαρακατσάνικη, από πατέρα και από μάνα…»

Tιμώντας του Σαρακατσάνους αγωνιστές του 1821, υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς, τιμούμε όλους τους Έλληνες που έδωσαν τον αγώνα τους, που έδωσαν τη ζωή τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, αλλά και σε όλους τους επόμενους αγώνες και πολέμους, που οδήγησαν στην χώρα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους Σαρακατσάνους της Ξάνθης και όλους τους θεσμικούς φορείς και τον Δήμαρχο Ξάνθης, που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια! Τέλος ο κ. Υφυπουργός δήλωσε συγκινημένος και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης.

Ο Νικόλαος Ευφραιμίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης αφού καλωσόρισε και προσφώνησε τους παρευρισκόμενους δήλωσε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την ΠΕ Ξάνθης που μετείχε ενεργά στην όλη πρωτοβουλία. Και πρόσθεσε «…Η περηφάνια, η ελευθερία, η εναντίωση στην καταπίεση, η σκληρή δουλειά ήταν το αποτύπωμα του χώρου στην σαρακατσάνική ψυχή..» και οφείλουν οι Σαρακατσάνοι την κληρονομία αυτή να την τιμούν , να την διασώζουν και να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές. Τέλος ο κ. Ευφραιμίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου και συνεχάρη τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Μπίκο.

O Μανώλης Τσέπελης, Δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε, «Κάναμε το αυτονόητο Ήταν υποχρέωσή μας να βρούμε έναν χώρο που αρμόζει για τους Σαρακατσάνους αλλά και για κάθε ήρωα που πολέμησε και έδωσε την ζωή του, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο…».

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, σημείωσε:

“Με τιμή συμμετείχα στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών του 1821, η συμβολή των οποίων στην Επανάσταση ήταν αποφασιστικής σημασίας .
Η κατάθεση στεφάνων μετά τα αποκαλυπτήρια αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους τους Σαρακατσάνους που αγωνίστηκαν με σθένος και με αυταπάρνηση για την εκπλήρωση του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα .
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης κ. Μπίκο για την διοργάνωση των Επετειακών Εκδηλώσεων προς τιμήν των Σαρακατσάνων Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 που μας υπενθυμίζουν την ένδοξη ιστορία των προγόνων μας .”
Mε πληροφορίες από την ertnews.gr