Με ομόφωνο ψηφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης εκφράζει την οδύνη της πόλης για τη μεγάλη απώλεια του Πέτρου Γεωργαντζή. Ανακοίνωση για το θάνατο του μεγάλου πνευματικού ανθρώπου της πόλης, εξέδωσαν ο Σύλλογος Θεολόγων και η Εκκλησιαστική Σχολή.

Το ψηφίσμα του δημοτικού συμβουλίου:

Αποχαιρετούμε τον «Ιστορικό της Θράκης», τον μεγάλο ευπατρίδη, Πέτρο Γεωργαντζή

Με βαθιά θλίψη, ο Δήμαρχος Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, αποχαιρετούν τον ευπατρίδη Πέτρο Γεωργαντζή, μια εμβληματική προσωπικότητα της πόλης μας και του ευρύτερου θρακικού χώρου, με ευρεία αποδοχή και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Ο Πέτρος Γεωργαντζής, ο «Ιστορικός της Θράκης», αποτελεί ένα φωτεινό, όσο και διαχρονικό παράδειγμα πνευματικού άνδρα, που με την κοπιώδη έρευνα και μελέτη, παρέδωσε στις επόμενες γενιές – σε όλους εμάς – ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, για τη Θράκη μας, για το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Εργάτης του πνεύματος, με την αυστηρότητα της γνώσης, σεμνός και προσηνής για τους συμπολίτες του, με βαθιά προσήλωση στην αγαπημένη του γενέτειρα, την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ για το «κέντρο», καθώς, όπως εξήγησε σε κείμενό του το 2018, η Ξάνθη αλλά και η Θράκη, γενικότερα, είναι «Ο εμός έρως» του.

Ο Δήμος Ξάνθης τίμησε την εμβληματική αυτή προσωπικότητα το 2011, απονέμοντας το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης σε ειδική εκδήλωση – ελάχιστο δείγμα της προσφοράς του στην πόλη, μέσα από το ογκώδες συγγραφικό του έργο, αλλά και της ενασχόλησής του με το δημόσιο βίο.

Από σήμερα η Ξάνθη μένει φτωχότερη, αλλά ταυτόχρονα και πλούσια, έχοντας ως αιώνια παρακαταθήκη το έργο του Πέτρου Γεωργαντζή.

Για τους λόγους αυτούς,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ

Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος

Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Να καταθέσει στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ο Σύλλογος Θεολόγων

Με βαθειά οδύνη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία του Θεολόγου Καθηγητή Πέτρου Γεωργαντζή.

Ο μακαριστός Καθηγητής ήταν άριστος Θεολόγος, εκλεκτός δάσκαλος και συνάδελφος και δεινός γνώστης της ιστορίας της Εκκλησίας της Θράκης. Συνέγραψε πλήθος μελετών, που όλες τους αποτελούν σημείο αναφοράς στα γράμματα του τόπου μας και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους επιστήμονες.

Απέναντι στους νεότερους Θεολόγους καθηγητές ήταν πάντοτε υποστηρικτικός, ουσιαστικός βοηθός και φίλος.

Η μνήμη που μας αφήνει είναι αγαθή και η απώλειά του σημαντική. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης αποχαιρετά με την κατ’ άνθρωπον οδύνη τον καθηγητή Πέτρο Γεωργαντζή. Ο σεβαστός καθηγητής ήταν ένας από τους πρώτους και εκλεκτούς αποφοίτους της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, Θεολόγος καθηγητής με δόκιμη θητεία στη Μ.Ε., που έφθασε μέχρι τον βαθμό του Γενικού Επιθεωρητή.

Περισσότερο γνωστός είναι για το επιστημονικό ιστορικό του έργο για τη Θράκη και την Εκκλησία της Θράκης. Συγγραφέας δεκάδων επιστημονικών μονογραφιών, μελετών και άρθρων, ενέπνευσε νεότερους ιστορικούς και αφήνει βαριά παρακαταθήκη στην πνευματική δημιουργία του τόπου μας.

Ως Πρόεδρος επί πολλά έτη της Ενώσεως Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης παρείχε την αμέριστη υποστήριξή του και ανέλαβε αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση τόσο της Σχολής όσο και της Βιβλιοθήκης της, με την προσφορά πολύτιμων βιβλίων.

Το έργο του θα παραμείνει ανεξίτηλο και η μνήμη του αιώνια. Προσευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει «εν σκηναίς δικαίων».