Με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ξάνθη, κλιμακώθηκαν οι αντιδράσεις παραγόντων της μειονότητας για τη νέα άρνηση του Άρειου Πάγου να αναγνωρίσει ως νόμιμο σωματείο την αποκαλούμενη “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, λόγω της ύπαρξης του εθνοτικού προσδιορισμού σε σχέση με το χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης.

Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν πως η “ΤΕΞ” δεν είναι απειλή και είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Η  πορεία ξεκίνησε από το γραφεία της Ένωσης, στην οδό Π. Τσαλδάρη και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου έκανε μια σύντομη ομιλία γύρω από το αίτημα για αναγνώριση και το σκεπτικό της απόφαση ο Πρόεδρος της Ένωσης Οζάν Αχμέτογλου.

Στην πορεία συμμετείχαν οι βουλευτές Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι Δήμαρχοι Ριτβάν Ντελή Χουσεϊν, Οντέρ Μουμίν και Ριτβάν Αχμέτ, η Πρόεδρος Τσιγδέμ Ασάφογλου και στελέχη του “Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Φιλίας” καθώς και η επίτιμη Πρόεδρος Ισίκ Σαδίκ, ο Πρόεδρος της αποκαλούμενης “Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης” Χαλίτ Χαμπίπογλου, οι Αχμέτ Μετέ και Ιμπρήμ Σερίφ καθώς και άλλα στελέχη της μειονότητας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ειρηνικά υπό την πολύ διακριτική συνοδεία της Αστυνομίας.

(Φωτογραφίες από τη Birlik)