Ή στήλη επισήμανε πριν λίγες μέρες, σχολιάζοντας την κοινή κάθοδο των 4 συνδυασμών, ότι ενδεχομένως η επιλογή Παπαχρόνη να συνυπογράψει είχε και μια στρατηγική διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών και αποφυγής κεντρομόλων τάσεων στο εσωτερικό του συνδυασμού. Αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα όταν οι σύμβουλοι της παράταξης διαχώρισαν τη θέση τους από τον επικεφαλής.

Το “άδειασμα” αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει και την αυτονόμηση του συνδυασμού από τον επικεφαλής αλλά μάλλον εκφράζει επιφυλάξεις και υπενθυμίζει ότι πριν υπογράψει θα έπρεπε να έχει αποφασίσει συλλογικά ο συνδυασμός. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους όταν ασχολούνται με την πολιτική, ότι οι επιλογές δεν επιβάλλονται από “πάνω προς τα κάτω” αλλά πρέπει να προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις.

Τα δημοτικά πράγματα μονοπώλησαν και τη συνέντευξή  στην εφ. “Θράκη” του πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη. Μια συνέντευξη που φαίνεται ότι έδωσε απαντήσεις και  ήρθε μάλλον την κατάλληλη στιγμή για να διαψεύσει ψιθύρους και κουτοπόνηρες διαρροές, αφού εκφράζει την πλήρη στήριξή του στο εγχείρημα των “4” και εμπιστοσύνη στο Σάββα Μελισσόπουλο ως επικεφαλής.

Βέβαια, “με το γάντι” υπενθυμίζει ότι ο ίδιος υπήρξε πάντα σε αυτή την όχθη του ποταμού, υπέρ των συγκλίσεων αλλά -σοφά ποιών- αποφεύγει να υπενθυμίσει ότι άλλοι προσέγγισαν τα δημοτικά πράγματα με a la carte διαθέσεις. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πάντως στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη είναι η άποψη του πρώην Υφυπουργού πως οι συνεργασίες προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις που πρέπει να ανταποκρίνονται σε συλλογικές διαδικασίες ώστε να εκφράζουν την κοινωνικές δυναμικές.

Και αφού, διαλύθηκαν πολύ έγκαιρα οι όποιες σκιές περί της στάσης του Γιαννακίδη σε αυτή την υπόθεση, προφανώς θα αρχίσει να αποσαφηνίζεται η στάση και όλων των πολιτικών παικτών – εν προκειμένω και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το πρώτο κόμμα στα όρια του Δήμου Ξάνθης- για τα δημοτικά πράγματα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια κάποιων μεμονωμένων μέσα από την κίνηση των “4” να κατασκευάσουν εχθρούς και να επιτεθούν στους -λίγους;- δυνητικούς συμμάχους τους. Είτε από προσωπικές ανασφάλειες είτε από βλακώδεις συμβουλές, όπως και αν εκκινεί αυτή η τακτική, είναι μάλλον αυτοκαταστροφική.

Αναγνώστης της στήλης, με ηλεκτρονικό του μήνυμα, εκφράζει την ανησυχία του για το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ξάνθη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης: “Εδώ και 15 ημέρες το ελληνικό κράτος γνωστοποίησε τις προϋποθέσεις τέλεσης των πάσης φύσης πανηγυριών ανά την Ελλάδα, ήτοι εμβολιασμένοι στην περιφερειακή ενότητα με τουλάχιστον μια δόση στο 50% συν 15 ημέρες. Για την Ξάνθη αυτό σημαίνει πως στις 20 Αυγούστου η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης θα πρέπει να έχει υπερβεί το ποσοστό αυτό.  Με αυτά τα δεδομένα παρατηρεί κανείς πως η κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς θα έπρεπε καθημερινά να βομβαρδίζουν με μηνύματα, παραινέσεις, συνεντεύξεις, τα μέλη τους, τους πελάτες τους, τον κόσμο όλο. Αντ’ αυτού μια ολόκληρη πόλη έχει αφεθεί στην καλοκαιρινή ραστώνη.  Καμία ενημέρωση, καμία καμπάνια, καμία κινητοποίηση. Το κράτος εγκαίρως μας ενημέρωσε. Εμείς τι κάνουμε? Αντέχει η οικονομία μας άλλο ένα Σεπτέμβριο χωρίς γιορτές Παλιάς Πόλης;”

“Έφυγε” πρόωρα από τη ζωή ο Γιώργος Μαρινάκης, μια ιστορική μορφή του ΑΟΞ τη δεκαετία του ’80. Ο Μαρινάκης εκτός από πραγματικός εργάτης στον αγωνιστικό χώρο που απολάμβανε καθολικό σεβασμό στους φιλάθλους,  υπήρξε ένας από τους τελευταίους μιας γενιάς ποδοσφαιριστών της Ξάνθης που διακρίθηκαν στα τοπικά πρωταθλήματα και έφτασαν πρωταγωνιστές στη μεγάλη ομάδα. Μάλιστα, αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη γενιά των τελευταίων ερασιτεχνών και των πρώτων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του ΑΟΞ, μέλος της ομάδας που ανέβηκε στην Α Εθνική. Για όλους τους άνω των ’40, ο Μαρινάκης ήταν η “ψυχή” του ΑΟΞ για πάρα πολλά χρόνια, στις δυσκολότερες αλλά και στις πιο ευτυχισμένες μέρες της ομάδας, σίγουρα τις πιο αγνές. Καλό ταξίδι !