Για πέμπτη, συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε η ορεινή Διάσχιση του νομού Ξάνθης και των Θρακικών Μετεώρων. Ο πρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης Βασίλης Γεωργιάδης έκανε την αποτίμηση της προσπάθειας, μιλώντας στην «Όμορφη Πόλη» και τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, δηλώνοντας ότι ξεκινά ο προγραμματισμός για την επόμενη διοργάνωση…

171 χιλιόμετρα, με οκτώ χιλιόμετρα υψομετρικές διαφορές, διέσχισαν οι λάτρεις του βουνού, γεμίζοντας εμπειρίες αλλά και… λίγη από τη σοφία της φύσης…

«Στο βουνό είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες. Επιβάλει τους δικούς του νόμους, τους οποίους θα πρέπει και να ακολουθούμε», σημείωσε ο ορειβάτης και αναφέρθηκε στη δική του αλλαγή. Μια αλλαγή, που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια και εδράζεται στο γνωστό: Δεν έχει σημασία ο προορισμός, όσο το ταξίδι…

Κι αυτό το οκταήμερο ήταν γεμάτο από αλλαγές, επαναπροσδιορισμούς και αξιολογήσεις της κατάστασης στο βουνό. «Παλιότερα, αν θέλαμε να φτάσουμε σε μια κορυφή, και έβρεχε, δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτώ ότι θα αλλάξουμε διαδρομή. Έπρεπε να φτάσουμε στην κορυφή, που είχαμε προαποφασίσει. Όμως, έχω καταλάβει ότι τελικά ο στόχος δεν είναι η κατάκτηση δέκα ή δεκαπέντε κορυφών, όσο η διαδρομή», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που χρειάστηκε να γίνουν την πρώτη και τη δεύτερη μέρα της διάσχισης, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια, αλλά και τη χαρά που προσφέρει η ορεινή διαδρομή.

«Χαίρομαι, γιατί όλοι χάρηκαν. Το ζητούμενο είναι να ακούνε “Ξάνθη” και να χαμογελάνε κι όχι να λένε… ωχ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ότι στη φετινή προσπάθεια συμμετείχε μια μικρή ομάδα, ομοιογενής σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάσταση. «Οκτώ ημέρες ζήσαμε στο βουνό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που, για άλλη μια φορά, καταφέραμε και βγάλαμε τον κόσμο στη φύση».

Στόχος, όπως κάθε χρονιά, η γνωριμία και η αγάπη της περιοχής μας. «Δεν είναι εύκολο επειδή είμαστε στην άλλη άκρη της χώρας να φέρνουμε συχνά και περιοδικά τέτοιες διοργανώσεις. Γι’ αυτό και καλούμε τον κόσμο για μια εβδομάδα, ώστε να γνωρίσει την ορεινή ομορφιά της Ξάνθης».

Ανέφερε ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες ορειβατικές εμπειρίες, επόμενη στόχευση είναι η συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων ορειβατών, που θα λένε τις ορειβατικές τους ιστορίες και θα μοιράζονται με την ομάδα τις εμπειρίες τους.

Σημείωσε ότι ήδη, από τις 6 Απριλίου έχει παραδοθεί η ταινία, με αγγλικούς υπότιτλους που περιλαμβάνει στιγμές ορειβατικής περιπλάνησης των μελών της Λέσχης και κάλεσε τον αντιπεριφερειάρχη να ανεβάσει το βίντεο, ώστε να μπει και η Ξάνθη στις διεθνείς ορειβατικές διαδρομές. «Θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει τους φετινούς τουρίστες ή θα μπορούσε να προβληθεί και στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό, που θέτει την περιοχή μας στο χάρτη του ορειβατικού τουρισμού», υποστήριξε.\Τέλος, αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο, το πρώτο, από τα πολλά, που ευελπιστεί πως θα ακολουθήσουν, γκρουπ, θα περπατήσει το Μονοπάτι Πολιτισμού, το οποίο, όπως υπενθύμισε δεν έχει περπατηθεί από κανέναν.

«Είναι σημαντικό να μη μένουν “απάτητα” τα μονοπάτια, αλλά να γνωστοποιούνται σε ορειβατικούς συλλόγους στην Ελλάδα και τον κόσμο», υπογράμμισε.