Με επιστολή τους προς τους επικεφαλής των τριών παρατάξεων (Μελισσόπουλου-Χατζηθεοδώρου-Λύρατζη) οι 5 Σύμβουλοι της παράταξης Παπαχρόνη, διαχωρίζουν τη θέση τους από τον επικεφαλής της παράταξης και εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα της κοινής καθόδου που συνυπέγραψε ο Γιάννης Παπαχρόνης.

Όπως σημειώνουν, παραμένουν εκτός, και θέτουν προϋποθέσης πιο μαζικών διαδικασιών, υπονοώντας ότι η σύμπραξη έρχεται “από πάνω προς τα κάτω”. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι συνυπογράφουν όλοι οι σύμβουλοι και όχι μόνο οι τρεις που φέρεται να διαφοροποιούνται από την ηγεσία.

Αναλυτικά η επιστολή

Όσο ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται η ανάγκη παρουσίας στα τοπικά πολιτικά δρώμενα ενός ανεξάρτητου, υπερκομματικού και διευρυμένου φορέα που θ’ αποτελέσει ένα όχημα ελπίδας για την αλλαγή της σημερινής κατάστασης στον Δήμο Ξάνθης. Αυτό άλλωστε πρεσβεύει από την αρχή της δημιουργίας της η παράταξή μας με την συμμετοχή των προσώπων μας στα κοινά του Δήμου μας. Θεωρούμε επίσης επιβεβλημένη την αλλαγή σελίδας στα πρόσωπα, που εκπροσωπούν την δημοτική αρχή και διοικούν σήμερα τον Δήμο Ξάνθης, θέση η οποία ήταν και θα είναι βασική αρχή της παράταξής μας. Η ανεπάρκεια οράματος της σημερινής διοίκησης για μια πορεία προς ένα ευοίωνο μέλλον για την πόλη μας πρέπει ν’ αποτελέσει παρελθόν.

Με την κίνηση των 4 επικεφαλής κ. Σάββα Μελισσόπουλου, κ. Ιωάννη Παπαχρόνη, κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου και κ. Πασχάλη Λύρατζη για την σύμπραξη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων με συντονιστή τον κ. Σάββα Μελισσόπουλο φαίνεται ν’ αναδεικνύεται η προσπάθεια διάθεσης υπέρβασης του «εγώ» και του ατομικού συμφέροντος για το συνολικό όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μετασχηματισμού προς το καλύτερο της υφιστάμενης παγιωμένης πολιτικής σκέψης που την έχει ανάγκη ο τόπος μας, δίνοντας ένα όραμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο.

Για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, όμως, είναι απαραίτητο να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Ο προγραμματισμός, οι στόχοι, η οργάνωση αυτής της προσπάθειας καθώς και η σύγκλιση-ταύτιση όλων των απόψεων οφείλουν να είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής απόφασης και αποδοχής της μέσα από συμμετοχή σε ευρύτερες δημοκρατικές διαδικασίες όλων των δημοτικών συμβούλων και των 4 παρατάξεων, της βάσης αυτών των παρατάξεων αλλά και άλλων προσωπικοτήτων μέσω ενός πολυεπίπεδου ανοίγματος διαλόγου στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Πρωτοβουλίες που μοναδικό σκοπό έχουν το καλύτερο μέλλον όλων των Ξανθιωτών θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες και πρέπει να στηρίζονται. Διατηρούμε, όμως, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις  μας για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του σκοπού. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει εκτενής διάλογος για την αποσαφήνιση όλων των θεμάτων που αφορούν στην λειτουργικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος και τον ρόλο των συμμετεχόντων. Μέχρι και αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και οι συνθήκες αυτές, δεν συμμετέχουμε σε κανέναν  υπερ-συνδυασμό. Ο μόνος συνδυασμός που ανήκουμε και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε είναι η ΑΓΑΠΗ για την ΞΑΝΘΗ μας, σεβόμενοι απόλυτα την εκλογική ετυμηγορία των πολιτών στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ξάνθη, 07- 07 – 2021

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γεωργιάδης Δημοσθένης

Σπανίδης Μιχάλης

Διαφωνίδης Χάρης

Τσακιρίδης Αφεντούλης

Σταματιάδης Σταμάτης