Το έργο του Γιάννη Καλαβριανού, ‘Γιοι και Κόρες’, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες ανθρώπων, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικά αληθινό, ξετυλίγει το κουβάρι της συλλογικής μας μνήμης και αγγίζει τις πιο ανθρώπινες χορδές μας, είναι η θερινή πρόταση του θεατρικού εργαστηρίου Ανατολικά του Νέστου.

Για την παράσταση μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο ο ένας εκ των δύο σκηνοθετών της παράστασης, Βασίλης Λειβαδίτης, ο οποίος επεσήμανε:’ το έργο το δουλεύουμε από πέρυσι. Δυστυχώς οι συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας δεν μας επέτρεψαν να το μοιραστούμε με το θεατρόφιλο κοινό της Ξάνθης. Βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων τους οποίους συνάντησε ο συγγραφέας, στα πλαίσια έρευνας του, σε όλη την Ελλάδα και κατέγραψε τις ιστορίες τους. Πρόκειται για αληθινές , βιωματικές, μαρτυρίες ανθρώπων που περιγράφουν πως έζησαν δύσκολες ιστορικές στιγμές: την κατοχή, τον εμφύλιο κ.α…Υπάρχει μια φράση στο έργο που νομίζω συνοψίζει την ουσία του : μικρές ιστορίες των ανθρώπων κάτω από τις μεγάλες ιστορίες των χωρών…’

Όπως , λοιπόν, μας προϊδεάζει ο Βασίλης Λειβαδίτης, ο 17μελής θίασος του θεατρικού εργαστηρίου Ανατολικά του Νέστου, θα μας εξιστορήσει πως βίωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι την καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Αφιερωμένες στη μνήμη του Κώστα Λειβαδίτη οι παραστάσεις

Συγκινημένος ο γιος του αείμνηστου Κώστα Λειβαδίτη- ο οποίος θεμελίωσε και ανέδειξε το θέατρο και την τέχνη του θεάτρου στην Ξάνθη σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές και παρέδωσε ότι οικοδόμησε σε άξιους συνεχιστές- υπογραμμίζει ότι οι παραστάσεις του Σαββατοκύριακου θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του:’ είναι πρόσφατη η απώλεια του. Είμαστε ακόμη όλοι συγκλονισμένοι. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις μας αφιερωμένες στη μνήμη του… Ξεφυλλίζω  ξανά αυτές τις ημέρες το τεράστιο αρχείο του…’

Του θυμίζουμε πως πρωτοξεκίνησε με τις παραστάσεις στα χωριά –πρώτο πάντα το Δασοχώρι στο πρόγραμμα του-, πως μύησε τους Ξανθιώτες στο θέατρο και συγκρότησε τις πρώτες θεατρικές ομάδες, με επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς από την Ξάνθη, πως ξεκίνησε τις παιδικές παραστάσεις, βάζοντας το θέατρο μέσα στα σχολειά της πόλης…

Πάμε πίσω στο χρόνο, μαζί με το γιο του, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του, και φυσικά θυμάται καλές και δύσκολες στιγμές :’ σκεπτόμαστε τις παραστάσεις στα χωριά, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, να τις συνεχίσουμε. Ήταν εκείνος, που στις πλατείες των χωριών, έμαθε το θέατρο στους ανθρώπους της περιφέρειας..’, μας λέει ο Βασίλης Λειβαδίτης.

Η παράσταση

Ο κ. Λειβαδίτης γνωστοποιεί ότι λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ, δεν δύναται να αξιοποιηθεί στο 100% ο χώρος του θερινού δημοτικού αμφιθεάτρου.

Η πληρότητα θα είναι στο 70%,  ώστε με ασφάλεια ηθοποιοί και θεατές να ξανασυναντηθούν :’ προκειμένου να διασφαλίσουν οι συμπολίτες μας ότι θα παρακολουθήσουν την παράσταση, ας προμηθευθούν εισιτήρια από την προπώληση στο βιβλιοπωλείο ‘Πυργελή’’, μας προτρέπει.

Θα δοθούν δυο παραστάσεις, Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 21:00 ,στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Σκηνοθεσία: Πολυξένη Καρακατσάνη & Βασίλης Λειβαδίτης
Μουσική: Νόννα Κυριαζοπούλου
Κοστούμια : Αναστασία Σαλαμπάση

Παίζουν: Δώρα Αντωνιάδου, Γιώργος Αποστολίδης, Θεόδωρος Βαϊντερλής, Αργυρώ Γιαπουτζή, Δημήτρης Δεδεμάδης, Χριστόφορος Καραγιαννίδης, Δήμητρα Κοτσάκη, Νόννα Κυριαζοπούλου, Έλενα Μανωλούκου, Θεοδώρα Μουδράκη, Εμμανουέλα Μπαρτζοπούλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ραξιώνη, Βασίλης Ταβουλτσίδης, Ελένη Τρανοπούλου, Άννα Τσέγκα, Ειρήνη Χατζηνικολάου.

Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο «Πυργελή» στην Ανδρέου Δημητρίου 57, τηλέφωνο 25410 72363
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό/ανέργων): 5 ευρώ.

Aπό το Δημοτικό Ραδιόφωνο