Aπό το Xanthi Tech Lab ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ξάνθη ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, μαζί με το Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, με τρεις μαθητές γυμνασίου και τέσσερις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.

Οι μαθητές παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ περήφανος» όταν βλέπει «εφήβους μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής». «Γίνεται μια σπουδαία δουλειά, σε ολόκληρη τη χώρα στον τομέα αυτόν, και νομίζω ότι είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύουμε περισσότερο», πρόσθεσε.

Οι φοιτητές μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει «ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα πανεπιστήμια».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.

Στο χώρο του Xanthi Tech Lab βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Μ. Φανουράκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης, οι υπεύθυνος του έργο, Δημήτρης Γιαννακούδης και εργαζόμενοι του Κέντρου.