Η Japan Tobacco Inc.  δημοσίευσε πρόσφατα την πρώτη της Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία παρουσιάζει τη συνεισφορά του Ομίλου την τελευταία δεκαετία στις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNGP), σηματοδοτώντας τη 10η επέτειο από τη δημιουργία τους. 

Για τον όμιλο JT, οι κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν το πλαίσιο για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εννέα κυρίαρχα ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η παιδική εργασία, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, η δίκαιη αμοιβή, η καταναγκαστική εργασία, η παρενόχληση και οι επιπτώσεις όσον αφορά την ισότητα των φύλων, η υγεία και η ασφάλεια, ο κίνδυνος για την υγεία, η κατάργηση των διακρίσεων και η ισότητα, καθώς και το ωράριο εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2021 η JTI Ελλάδας ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις επιταγές του ομίλου για την ουσιαστική μέριμνα για τους εργαζόμενους, υιοθετώντας την πρωτοποριακή πρωτοβουλία παροχής πληρωμένης γονικής άδειας έως και 20 εβδομάδων σε νέους γονείς, άνδρες και γυναίκες. Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Family leave» και ισχύει για όλους τους νέους γονείς που εργάζονται στην JTI Ελλάδας, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή τρόπου απόκτησης του παιδιού τους. 

Στην έκθεση ορίζονται οι πυλώνες της στρατηγικής περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ομίλου JT, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου και μια από τις τρεις κρίσιμες όσο και απαραίτητες προϋποθέσεις της στρατηγικής του περί βιωσιμότητας.

Στην εισαγωγή της έκθεσης, ο κ. Masamichi Terabatake, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου JT, επισημαίνει: «Αυτό το σημαντικό ορόσημο για τα Ηνωμένα Έθνη και την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα είναι μια ευκαιρία να επισημάνουμε τόσο την πρόοδό μας όσο και τη συνεχή διαδικασία ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.» 

«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευθύνη όλων μας: Του ιδιωτικού τομέα, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε εταιρική ευθύνη να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε πιστά τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε», πρόσθεσε η κ. Suzanne Wise, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας.

Συνεισφορά του Ομίλου JT στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Ενδεικτικές του σεβασμού που τηρεί ο όμιλος JT στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ορισμένες δράσεις συνεισφοράς του:

ARISE – Achieving Reduction of Child Labor in Support of Education 

(Πρόγραμμα περιορισμού της παιδικής εργασίας υπέρ της εκπαίδευσης)

  • Από το 2011, το πρόγραμμα ARISE στο Μαλάουι, τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Βραζιλία κατόρθωσε να απομακρύνει 60.000 παιδιά από την παιδική εργασία και να τα τοποθετήσει σε επίσημες και ανεπίσημες εκπαιδευτικές δομές.
  • Μέσω του Προγράμματος «Agricultural Labor Practice», η εταιρεία πραγματοποίησε μέσα στο 2020 περισσότερες από 345.000 επισκέψεις αυτοψίας σε καλλιεργητές 
  • Το 2019, ο Όμιλος JT ανακηρύχθηκε «ηγέτης» από το Παγκόσμιο Παιδικό Φόρουμ όσον αφορά στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Κατάργηση των διακρίσεων και Ισότητα

  • Για τον Όμιλο JT, διαφορετικότητα σημαίνει αναγνώριση των διαφορών, είτε πρόκειται για ηλικία, φύλο, αυτοπροσδιορισμό, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία, εθνικότητα, θρησκεία ή ιθαγένεια, είτε για εμπειρία και εξειδίκευση. Μέσω της ισότιμης ένταξης, αυτές οι διαφορές εκτιμώνται και αξιοποιούνται προκειμένου να δώσουν σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να εξελιχθεί.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι εργαζόμενοι της JTΙ σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το φύλο τους, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή τον τρόπο με τον οποίο έγιναν γονείς, δικαιούνται 20 εβδομάδες γονική άδεια μετ’ αποδοχών. 
  • Τα κεντρικά γραφεία της JTI στη Γενεύη έχουν λάβει πιστοποίηση Equal Pay για 3 έτη από το ίδρυμα EQUAL SALARY για το κλίμα δικαιοσύνης και τις ίσες ευκαιρίες που παρέχουν.
  • Το 2020, η ομάδα PRIDE at JTI, που απαρτίζεται από περισσότερους από 600 εργαζόμενους, αναγνωρίστηκε για τη συνεισφορά της στην περαιτέρω ένταξη μελών της LGBT+ κοινότητας από τον οργανισμό Global Diversity List, και
  • η JT έλαβε την ανώτατη διάκριση του Χρυσού μέλους στον κατάλογο «PRIDE Index 2019» για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

COVID-19 

  • Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων του Ομίλου JT καθώς και των οικογενειών και των κοινοτήτων τους, έγινε η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της εταιρείας. 
  • Ο Όμιλος JT εισήγαγε μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά στην υιοθέτηση καινούριων εργαλείων και τεχνολογιών για την κατάρτιση των εργαζομένων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας. Η εταιρεία επίσπευσε το λανσάρισμα της εφαρμογής LifeWorks καθώς και της διαδικτυακής πύλης υγείας «Pep Up» μέσω των οποίων όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και προγράμματα νοητικής, σωματικής, συναισθηματικής και οικονομικής ευημερίας. 
  • Οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω ερωτηματολογίων αυτο-αξιολόγησης σε όλο το εύρος της διεθνούς εμπορικής δραστηριότητας, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του χάσματος στις χώρες υψηλού κινδύνου έως ότου καταστεί και πάλι δυνατή η αξιολόγηση στις εγκαταστάσεις.