Στη Βουλή απαντήθηκε την Παρασκευή από τον Αν. Υπουργό Υγειας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα προβλήματα σε χειρουργεία αλλά και η οικονομική κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το Νοσοκομείο από την προηγούμενη διοίκηση καθώς και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου, με πιστώσεις που είχαν εξασφαλιστεί επί ημερών Γιαννακίδη στο Υπουργείο Οικονομίας.

Στο σχετικό δελτίο τύπου, ο Χ. Ζεϊμπέκ αναφέρει:

“Μετά το πλήθος αναπάντητων ερωτήσεων του Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προς το Υπουργείο Υγείας, απαντήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, σχετικά με την κατάρρευση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Στην πρωτολογία του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αδυναμία λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου από την αρχή της χρονιάς, στις ελλείψεις αναισθησιολόγων που καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή χειρουργείων και συνολικά τις ελλείψεις σε άλλες ειδικότητες, που έχουν ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί με το 60% του δυναμικού του. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πολιτική της Κυβέρνησης να αφήσει το Νοσοκομείο στο έλεος του, προκειμένου να επιτύχει το σχέδιό της για μετατροπή του ΕΣΥ σε ιδιωτικό και υποβάθμιση των περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, θέλοντας να αποφύγει τις ευθύνες του, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση του ΓΝ Ξάνθης, ενώ παραδέχθηκε ότι το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, χωρίς να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων. Για το ζήτημα της ΜΕΘ, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η αναστολή λειτουργίας της έγινε για λόγους ασφαλείας, χωρίς να δίνει πειστική απάντηση για τις ελλείψεις εντατικολόγων.

Στην δευτερολογία του ο Βουλευτής, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Κοντοζαμάνη, απέδειξε το πόσο υποστήριξε το Νοσοκομείο η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τουλάχιστον 20 προσλήψεις ειδικοτήτων, τακτοποίηση των οικονομικών του Νοσοκομείου από την προηγούμενη Διοίκηση, η οποία αποπλήρωσε χρέος 4,5 εκατομμύριων ευρώ  και εξασφάλιση των πιστώσεων για τον Μαγνητικό από το ΠΔΕ 2018 -προμήθεια, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και της τωρινής Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν έδωσε νούμερα προσλήψεων και δεν δεσμεύτηκε  για νέες προσλήψεις. Μάλιστα, επισήμανε τον κίνδυνο παύσης χειρουργείων, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων , γεγονός που θα δημιουργήσει ντόμινο και ασφυκτικές πιέσεις και στα νοσοκομεία όμορων νομών. Κλείνοντας, πρότεινε την ένταξη του Νοσοκομείου στον κατάλογο των άγονων της ΥΠΕ, την θέσπιση μισθολογικών κινήτρων, φοροελαφρύνσεων, επιδόματος παραμεθορίου και επιδότησης ενοικίου, προκειμένου να καταστεί το ΓΝ Ξάνθης περισσότερο επιλέξιμο από τους ιατρούς, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος μακροπρόθεσμης επίλυσης του προβλήματος.

Απαντώντας, ο κ. Κοντοζαμάνης αναγνώρισε την προσπάθεια στήριξης του ΓΝ Ξάνθης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την προσπάθεια στήριξης του από την δική του Κυβέρνηση,όμως, δεν είχε να αναφέρει τίποτα άξιο λόγου. Δεν προέβη σε καμία  συγκεκριμένη δέσμευση για προσλήψεις, ανέφερε ότι θα εξεταστεί η παροχή κινήτρων για τους ιατρούς που θα επιλέξουν το Νοσοκομείο της περιοχής και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το ΓΝ Ξάνθης δεν θα υποβαθμιστεί.

Τα συμπεράσματα από την απάντησή του, όμως, μόνο ανασφάλεια και φόβο προκαλούν για περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Η αδυναμία της Κυβέρνησης να δεσμευτεί για οποιοδήποτε θετικό μέτρο στήριξης του Νοσοκομείου, υποδηλώνει την αδιαφορία της και την ανεπάρκειά της να στελεχώσει το ΕΣΥ.

Η τοπική κοινωνία, όμως, θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας. Όλοι μαζί θα αναλάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου να αναχαιτίσουμε την κατάρρευσή του. Οι πολίτες της Ξάνθης αξίζουμε ένα αξιοπρεπές και λειτουργικό Νοσοκομείο και δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας, για αυτό και θα παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του Υπουργείου.”