Το θέμα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς τη Θηλιά και τον Κένταυρο, που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, επαναφέρει με την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη ο ιδιοκτήτης ιδιοκτήτης της Ξενοδοχειακής Μονάδας 916 MOUNTAIN RESORT, Κώστας Τελμετίδης.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, προσφεύγει στη δικαιοσύνης για το γεγονός ότι δεν έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που οδηγεί στο Ξενοδοχείο -από το Μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς προς το Κένταυρο- αν και το έργο είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση ήδη από την  προηγούμενη κυβέρνηση ακόμα, ωστόσο ακυρώνονται οι δημοπρασίες.

 «Εδώ και 14 χρόνια που λειτουργεί το Ξενοδοχείο κανείς από τους αρμοδίους της Αυτοδιοίκησης δεν ενδιαφέρθηκε για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, όπως η ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου.  Εδώ και 6 χρόνια κανένα μηχάνημα της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου ή της Περιφέρειας, δεν εμφανίσθηκε να κάνει τις απαραίτητες συντηρήσεις στον υφιστάμενο δρόμο, που είναι χωματόδρομος. Για άλλους όμως τα μηχανήματα βρίσκονται αμέσως…Πως ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή όταν δεν γίνονται τα έργα που απαιτούνται; Βουλιάζει η Θράκη και ο Τουρισμός της και η λέξη Ντροπή χάνει πια και το νόημά της, από την διαχείριση του θέματος τόσα χρόνια. 

Μάλιστα ο κ. Τελμετίδης υπογράμμισε  πως  το Ξενοδοχείο του έχει καταλαβει μια σειρά από πανελλήνιες, και έχει λάβει διάκριση TRIPADVISOR – TRAVELLERS’ CHOICE 2021 Best of the Best, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ξενώνες αυτού του είδους σε Ελλάδα και Ευρώπη. “Αυτό το βραβείο είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση που παρέχουμε και απονέμεται κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις που είναι οι καλύτερες των καλυτέρων στο Tripadvisor, αυτές που λαμβάνουν εξαιρετικές κριτικές από τους ταξιδιώτες και κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% των επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο!” υποστηρίζει.

Σημειωτέον πως το έργο υλοποιήθηκε με πόρους του ΟΠΑΑΧ και μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή ανήλθε στα 750.000 ευρώ.

«Αυτά λοιπόν τα βραβεία εγώ τα αφιερώνω στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και υπογραμμίζω ήδη δρομολογώ να κινηθώ νομικά και να διεκδικήσω το δίκιο μου.  Έχω το οκ και από το Δήμο Μύκης, αλλά και την στήριξη του Επιμελητηρίου. Δεν μπορώ να επιτρέψω σε κανέναν να καταστρέψει αυτά που με τόσο κόπο δημιούργησα, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μου. Το λέω αυτό γιατί με οι ακυρώσεις που έχω, από το booking μόλις οι ταξιδιώτες δούνε το δρόμο, που πρέπει να έλθουν από τις 4-5 μέρες, στη δεύτερη μέρα φεύγουν και αυτό γίνεται στο 50% των ταξιδιωτών», δήλωσε ο κ. Τελμετίδης.

Στην ερώτηση που αποδίδει αυτή την καθυστέρηση, ο κ. Τελμετίδης, υποστήριξε πως ο Ορειβατικός Σύλλογος και Ποδηλατικοί Σύλλογοι, δεν επιθυμούν να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος, για να μην έχουν οχλήσεις, στις περιηγήσεις τους στα μονοπάτια…Επίσης πρόσθεσε πως δεν φαίνονται να διατίθενται για εξεύρεση κάποιας …χρυσής τομής. “Τον δρόμο τον θέλουν και οι κάτοικοι του Κενταύρου, καθώς τους φέρνει πιο κοντά με την πόλη της Ξάνθης.” αναφέρει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το έργο δεν είναι επαρχιακό, οπότε δεν μπορεί να το υλοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αλλά είναι έργο του Δήμου Μύκης. Από την πλευρά του ο Δήμος Μύκης δεν έχει την τεχνική επάρκεια για την υλοποίηση του δρόμου, οπότε για εκείνη την περίπτωση που είναι εγκεκριμένο το σχετικό κονδύλιο, θα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μύκης και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις πληροφορίες της ΕΡΤ,  έχει αποφασισθεί να γίνει δρόμος 3 Α, δηλαδή με αμμοχάλικο λατομείου, το υπόστρωμα που συνήθως έχουν οι δρόμοι πριν την ασφαλτόστρωση.