Θετικές ήταν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση κεντρικού Γυμνασίου της Ξάνθης, όπου σημειώθηκαν οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε 8 μαθήτριες στις αρχές του Ιούνη.

Μετά την αρχική απόπειρα συγκάλυψης και υποβάθμισης των περιστατικών, αν και καθυστερημένα, τα σοβαρά περιστατικά αναγνωρίστηκαν και κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του xanthi2.gr, μετά το αδιέξοδο από τους χειρισμούς του σχολείου, υπήρξε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση και συνεννόηση από τη Β/Βάθμια Εκπαίδευση και ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους γονείς των θυμάτων. Εκεί έγινε ουσιαστικά μια παραδοχή του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις και δρομολογήθηκαν οι επόμενες ενέργειες για τη στήριξη των μαθητριών.

Ως αποτέλεσμα πλέον, οι μαθήτριες που έπεσαν θύματα παρενόχλησης μαζί με τους γονείς έχουν ξεκινήσει καθημερινές συναντήσεις με ψυχολόγους και, παρότι τα σχολεία έχουν κλείσει,  αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα με την ψυχολογική υποστήριξη για τα θύματα υπάρχει καθοδήγηση και για τις οικογένειες των δραστών αφού, προηγουμένως, δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις από τους γονείς για να εκτονωθεί η ένταση.

Οι γονείς των θυμάτων υπήρξαν εξαγριωμένοι με την αρχική αντιμετώπιση και τις επιθέσεις που δέχτηκαν από το σχολείο και πλέον, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έχει επικρατήσει η λογική.

Σχόλιο xanthi2.gr:

Έστω και αργά, έστω και παρακάμπτοντας τη διεύθυνση του σχολείου, το πρόβλημα αναδείχτηκε στις πραγματικές του διαστάσεις και οι μαθήτριες που έπεσαν θύματα παρενόχλησης, θα τύχουν της αναγκαίας στήριξης και δεν θα έχουν να διαχειριστούν άλλο ένα τραύμα, αυτό της απόρριψης.

Αν οι μαθητές του σχολείου δεν είχαν αποκαλύψει το πρόβλημα διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του σχολείου και αν αυτό δεν είχε αναδειχθεί από ελάχιστα ΜΜΕ, η υπόθεση θα είχε συγκαλυφθεί απόλυτα και τα θύματα θα είχαν εγκαταλειφθεί. Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό γιατί την ίδια στιγμή υπήρξε εκκωφαντική σιωπή από μια σειρά από παράγοντες ή και κυνική απόπειρα συγκάλυψης και συκοφάντησης όσων αντέδρασαν, ακόμη και από εκπαιδευτικούς.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν τους ελάχιστους που αναγνώρισαν από την αρχή το σοβαρό ζήτημα. Οι υπόλοιποι βαρύνονται με την ευθύνη ότι σιώπησαν και κάποιοι ότι δηλητηρίασαν τη σχολική αλλά και την κοινωνική ζωή, ως μη όφειλαν.