Η γειτονιά αποτελεί τις περισσότερες φορές την ομορφότερη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Η ενότητα των ανθρώπων που ζουν σε μια γειτονιά μπορεί να διδάξει τις μεγάλες αξίες της ζωής. Μπορεί να προσφέρει στα μέλη της αγάπη και υποστήριξη, αλλά και συγχώρεση, αποδοχή ή απόρριψη.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι οικογένειες που ζουν σε μια γειτονιά είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεσαι χαρές, λύπες και όνειρα. Μπορεί να είναι οι θεατές αλλά και οι πρωταγωνιστές μιας σκηνής που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Η γειτονιά αποτελεί για κάθε παιδί, για κάθε άνθρωπο, έναν χώρο προστατευμένο, ένα μεγάλο σχολείο της ευρύτερης κοινωνίας, μέσα στο οποίο καλούμαστε όλοι να ζήσουμε και να εκφραστούμε.

Όλα αυτά τα βαθύτερα νοήματα, τα συναισθήματα και τις εικόνες αποτύπωσαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην 9η Biennale παιδικής ζωγραφικής που διοργάνωσαν η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, στη Συδηνή Ξάνθης, με κεντρικό θέμα: «Οι γειτονιές του κόσμου».

Οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν πτόησαν διόλου την εικαστικό και πρόεδρο του μουσείου Λίτα Μαυρογένη, να ανανεώσει αυτό το μοναδικό ραντεβού που δίνεται κάθε δυο χρόνια με τα παιδιά όλου του κόσμου, έχοντας την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και την αμέριστη βοήθεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στις χώρες του εξωτερικού.

Ένα σύγχρονο ψηφιακό μουσείο τέχνης

Ειδικά φέτος, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝH κατάφερε να ενεργοποιήσει τους ακούραστους συνεργάτες του και εθελοντές δημιουργώντας μια μεγάλη διαδικτυακή Biennale παιδικής ζωγραφικής και ένα εντυπωσιακό ψηφιακό μουσείο, στο οποίο εκθέτονται τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν, το οποίο σχεδίασε η σχεδίασε η Μανταλένα Μελισσουργάκη Βόζνιακ από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Συνολικά 7.000 παιδιά από 27 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ενώ 5.000 παιδιά συμμετείχαν από την Ελλάδα. Οι συμμετοχές αυτές, είτε ομαδικές ανά σχολείο, είτε ατομικές, ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με παλιότερες διοργανώσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην 6η Biennale συμμετείχαν συνολικά 130.000 παιδιά από 134 χώρες που εντάσσονται σε 930 φορείς (σχολεία, σύλλογοι, παιδικά μουσεία), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν τότε 7.380 παιδιά από 87 πόλεις.

Όπως εξηγεί η κ. Μαυρογένη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η φετινή διοργάνωση είχε αρκετές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. Αν αναλογιστούμε ότι τα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν λειτούργησαν για πολλούς μήνες και είχε ανασταλεί κάθε μεταφορική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ήταν αδύνατη η αποστολή των έργων, αντιλαμβάνεστε ότι η Biennale θα έπρεπε να είχε ματαιωθεί. Εμείς όμως θέλαμε να δώσουμε χαρά και αισιοδοξία στα παιδιά. Θέλαμε να τα εμψυχώσουμε και να τα ενθαρρύνουμε. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να βραβεύσουμε τον ίδιο αριθμό παιδιών όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, συνολικά 700 παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Μια γέφυρα αγάπης που ενώνει τον κόσμο

«Μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζει η ανθρωπότητα με την πανδημία», υπογραμμίζει η κ. Μαυρογένη, «η Biennale άντεξε και ξεπέρασε κάθε προσδοκία χάρη στην αγάπη των παιδιών και των δασκάλων τους. Το μήνυμά μας παραμένει πάντα διαχρονικό, εμείς διοργανώνουμε και τα παιδιά συμμετέχουν. Αυτό αποτελεί μια γέφυρα αγάπης που ενώνει τον κόσμο. Η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης “οι γειτονιές του κόσμου” δεν ήταν τυχαία. Μπορεί στη σύγχρονη εποχή με τα μεγάλα αστικά κέντρα η αξία και η ομορφιά της παλιάς γειτονιάς να έχει χαθεί και να έχει υιοθετηθεί ένας άλλος τρόπος ζωής, όμως η γειτονιά είναι πάντα στην καρδιά μας. Γιατί πάντα είναι μεγάλη η ανάγκη του παιδιού, του ανθρώπου, να μεγαλώνει μαζί με άλλα παιδιά κι όλοι μαζί να μοιράζονται τις στιγμές της ζωής».

«Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής της φετινής Biennale», σημειώνει η πρόεδρος του Μουσείου Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, «γίναμε θεατές υπέροχων ζωγραφικών έργων. Έχοντας το κάθε παιδί τα δικά του ερεθίσματα και τις δικές του εικόνες από τον μικρόκοσμο της γειτονιάς του, τις παραδόσεις της χώρας του, παρουσίασε εξαιρετικές δημιουργίες που θα ζήλευαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες».

Η μοναδική ομορφιά των παιδικών έργων», υπογραμμίζει η κ. Μαυρογένη, «δυσκόλεψε τα μέλη της κριτικής επιτροπής που δούλευαν επί εβδομάδες προκειμένου να τα αξιολογήσουν, να τα κατηγοριοποιήσουν και να τα ψηφιοποιήσουν, ώστε να μπορέσουν να εκτεθούν στο διαδικτυακό μουσείο της Biennale που δημιούργησε η αγαπητή συνεργάτης του μουσείου Μανταλένα Βόζνιακ Μελισσουργάκη. Χάρη στην ψηφιακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε ο επισκέπτης μπορεί να “κλικάρει” πάνω σε ένα ζωγραφικό έργο, να το μεγεθύνει, να δει τα στοιχεία του παιδιού που το σχεδίασε π.χ. την ηλικία, τον τίτλο του έργου, τη χώρα προέλευσης. Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο, το μουσείο μας στη Συδηνή θα είναι και πάλι έτοιμο να το επισκεφθούν μικροί και μεγάλοι για να θαυμάσουν από κοντά τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στη φετινή 9η Biennale από κάθε γωνιά του κόσμου».

Είναι γεγονός πάντως, ότι τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική υψώνουν πάντα τη δική τους φωνή, μια φωνή που όπως υποστηρίζει η κ. Μαυρογένη δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. «Είναι η φωνή της ανθρωπότητας από το παρελθόν και το παρόν που φωνάζει στο μέλλον. Αυτή η αδιάκοπη φωνή μας παρακινεί κάθε χρόνο να συνεχίσουμε τη προσπάθεια. Αυτή τη φωνή ακούν και τα χιλιάδες παιδιά από κάθε γωνιά της Γης και ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας για να συμμετάσχουν στη Biennale παιδικής ζωγραφικής. Χάρη σε αυτά τα παιδιά και γι’ αυτά τα παιδιά, η Ελλάδα και η πόλη της Ξάνθης γίνεται το επίκεντρο ενός μεγάλου καλλιτεχνικού γεγονότος κάθε δυο χρόνια. Αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε επιτύχει χωρίς την βοήθεια των συνεργατών και εθελοντών του μουσείου που βρίσκονται διάσπαρτοι παντού στην Ελλάδα και την υποστήριξη των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, που μέσω των διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Πρεσβειών μεταφέρουν το μήνυμα αυτής της μεγάλης γιορτής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στις 19.00 το απόγευμα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ (www.oikoumeni.gr) και η Ακαδημία Παιδικής Ζωγραφικής διοργανώνουν μια μεγάλη διαδικτυακή γιορτή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom για την ψηφιακή απονομή των βραβείων, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Επίσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.artsteps.com/view/6093181043e166d87f7a7fc4?currentUser, υπάρχει διαθέσιμο το ψηφιακό μουσείο όπου έχουν αναρτηθεί οι εκατοντάδες ζωγραφιές των παιδιών σε μια παρουσίαση που πραγματικά εντυπωσιάζει και συγκινεί.

Βασίλης Λωλίδης

* Τις φωτογραφίες παραχώρησε το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ