Αρκετοί παράγοντες της περιοχής προχώρησαν σε δηλώσεις για την απώλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Λειβαδίτη.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, σημειώνει:

Ο Πολιτισμός στην Ξάνθη, θρηνεί την απώλεια του αγαπητού σε όλους, Κώστα Λειβαδίτη.

Ο Κώστας Λειβαδίτης, έβαλε στην Ξάνθη, τα θεμέλια της Θεατρικής Τέχνης, ως πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου, με την επί  δεκαετίες δραστηριοποίησή του στην ευρύτερη περιοχή, ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και θιασάρχης.

Ίδρυσε το «Ανατολικά του Νέστου» και έδωσε πνοή έκφρασης στους νέους ανθρώπους, που συνεργάστηκε δημιουργικά μαζί τους, προσφέροντας στην Ξάνθη, στην ύπαιθρο, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, παραστάσεις και ταυτόχρονα έκανε γνωστή την Ξάνθη στο Πανελλήνιο.

Η συνεργασία του με τον Δήμο Ξάνθης,  πάντα είχε θετικό πρόσημο, δίνοντας απλόχερα, από το περίσσευμα της καρδιάς του, ιδέες ρεαλιστικής έκφρασης στους μεγάλους θεσμούς μας, όπως και σε ιδιαίτερες προτάσεις, που είχαν να κάνουν με την εκπαίδευση, τη νεολαία, τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό.

Τα τελευταία χρόνια, στο «Ανατολικά του Νέστου», έδωσε τη σκυτάλη σε νέους ανθρώπους και ζούσε, με το πάντα γνώριμο πάθος του για την τέχνη, τροφοδοτώντας  με την εμπειρία του τα εργαστήρια με τους μικρούς και μεγάλους μαθητές του θεάτρου, αφήνοντας, τελικά, μια μεγάλη παρακαταθήκη για τον τόπο.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ξάνθης για Όλους Σάββας Μελισσόπουλος, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα:

Ένας αγαπημένος φίλος, ένας σπουδαίος άνθρωπος …
Η λύπη μου είναι μεγάλη για την απώλειά του…

Ο πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, σημειώνει:

Δυστυχώς έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ένας ακούραστος εργάτης του θεάτρου. Κώστα δεν καταφέραμε να κάνουμε θεσμό ένα δημοτικό θέατρο στο νομό μας όσο και αν το πίστεψα γιατί εσύ με έκανες να το πιστέψω. Έκανες όμως τόσα πολλά και αφήνεις το στίγμα σου στον πολιτισμό της περιοχής μας. Καλό ταξίδι που ξέρεις ίσως κάποια φωτισμένα μυαλά στο μέλλον να το ασπασθουν και να το τολμήσουν. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει…

Ο Δημήτρης Χαϊτίδης, στενός φίλος του Κώστα Λειβαδίτη, ανέφερε:

Κι εκεί που σχεδιάζαμε στους καφέδες μας κοινό θεατρικό ταξίδι, κίνησες απρόσμενα για το πιο μακρινό ταξίδι… Μοιραστήκαμε χαρές, λύπες, φόβους, ελπίδες, όνειρα, ανησυχίες, αρρώστιες… Με συμβούλευες σε κάθε μου θεατρική προσπάθεια με την τεράστια εμπειρία σου… Την Κυριακή το βράδυ, πριν την επέμβαση, μου υποσχέθηκες πως θα πιούμε καφέ στη Ρούλα μετά από δεκαπέντε μέρες κι ήταν η πρώτη φορά που δεν κράτησες την υπόσχεσή σου στα εικοσιπέντε χρόνια της φιλίας μας… Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να σε συγχωρήσω ποτέ για αυτό… Νιώθω πολύ τυχερός που με τίμησες τόσο απλόχερα με τη φιλία σου… Καλό ταξίδι φίλε κι αδελφέ μου Κώστα!!!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ανέφερε:

Θλίψη έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος του Κώστα Λειβαδίτη. Ξανθιώτης με ήθος, ένας υπηρέτης του Θεάτρου και του Πολιτισμού, με μεγάλη προσφορά στην Ξάνθη, στην τέχνη και την εκπαίδευση.

Η απώλειά του κάνει την Ξάνθη φτωχότερη, της στερεί έναν άνθρωπο προσφοράς, έμπνευσης, ελεύθερης γνώμης, έναν άνθρωπο που πίστεψε στον τόπο του και τους ανθρώπους της και αφιερώθηκε,  σε αυτή.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 2 μμ στη γενέτειρά του, το Δασοχώρι.

Καλό ταξίδι , Κώστα