Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, αναμένοντας να διαπιστώσει από τις επίσημες συναντήσεις αν υπάρχει βούληση από την πλευρά της Άγκυρας για μια παραγωγική συνάντηση που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος.

Παρά τους χαμηλούς τόνους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Ελλάδα για μία ακόμα φορά έθεσε θέμα μειονότητας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μετέβη στην Κομοτηνή με πομπή 16 οχημάτων, επισκέφτηκε το Τουρκικό Προξενείο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ. Σε αυτή τη συνάντηση παρίστατο ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός πήγε στο Μειονοτικό σχολείο «Τζελάλλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές.

Γεύμα με τους βουλευτές της μειονότητας στο Δήμο Ιάσμου – Στον τάφο του Σαδίκ

Σε γεύμα στο χωριό Θάμνα, του δήμου Ιάσμου υπήρξε συνάντηση με τους εκλεγμένους μειονοτικούς βουλευτές, την ηγεσία του ΚΙΕΦ και τους μειονοτικούς Δημάρχους Ξάνθης και Ροδόπης

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ όπου και τυπικά ολοκληρώθηκε επίσκεψή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντάται με τον Πρωθυπουργο και τον ομολόγό του. Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν τα διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις, και οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό-εμπορικό Τομέα, ενώ θα εξετασθούν οι προϋποθέσεις για μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της “ιδιωτικής” επίσκεψης στη Θράκη.

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης,η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει»

ΣΥΡΙΖΑ για Τσαβούσογλου

«Κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία αναφέρεται σαφώς σε μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή και να μην προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Αν μη τι άλλο», υπογραμμίζει, «οφείλει να θυμάται τη θέση που διατύπωσε σαφώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, ότι: “Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης”». Τονίζει ότι «από εκεί και πέρα οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι αναμένει ενημέρωση από την κυβέρνηση «αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων και ποιος ευθύνεται για αυτό».