Η Αμερικανίδα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elisabeth Lee  περιπλανήθηκε  αυτές τις μέρες στα ορεινά μονοπάτια της Ξάνθης και θαύμασε τις ομορφιές φυσικού κάλλους της περιοχής.

Γνώρισε από κοντά το λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει τα Κομνηνά με το Κρωμνικό, ενημερώθηκε για το δίκτυο των ορεινών μονοπατιών της Ξάνθης, για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, για τον εναλλακτικό τουρισμό, για την πλούσια και σπάνια πανίδα, για την ιδιαίτερη χλωρίδα της Θράκης.

Η ζεστή φιλοξενία, συνεχίστηκε στα Κομνηνά με τις γευστικές δοκιμασίες στο “Meligeyseis” από τα ορεινά Νεστοχώρια της Γεύσης Τουλουμίδου και την υπέροχη φυσική ανάσα στους τόπους που φανερώνουν ενεργή γαλήνη και συγκλονιστική ηρεμία….

Μαζί της, στην μοναδική εμπειρία, η Ξένη Κοσμίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Ευφραιμίδης που φρόντισε ώστε η διάδραση αυτή, να έχει την ιδιαίτερη σημασία της, για την Τουριστική Επικοινωνία της περιοχής, αναφέρει σχετικά το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Δηλώσεις Ευφραιμίδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

Για τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Νίκο Ευφραιμίδη η ανάδειξη και ανάπτυξη της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης, καθώς και του δήμου Μύκης είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί. Η ξενάγηση, λοιπόν, της αμερικανίδας προξένου στη Θεσσαλονίκη Elizabeth Lee, στα ορεινά, με την ευκαιρία της Στρατιωτικής Άσκησης Κένταυρος 2021, που αναπτύχθηκε στο Πετροχώρι, ήταν μια καλή ευκαιρία.

«Ήταν αίτημά μου να επισκεφθεί την περιοχή η κ. Lee», τόνισε μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο και τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι τα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης «αξίζουν, εκτός από την αγάπη μας και την πραγματική μας στήριξη», εξηγώντας ότι «μέσα από τοπικούς φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες, ίσως δημιουργηθούν συνεργασίες που θα “χτίσουν” την ανάπτυξη που πραγματικά μας αξίζει»…

Υπενθύμισε τις παραδοσιακές συνεργασίες που η ΠΕ Ξάνθης έχει αναπτύξει με αμερικανικούς φορείς, όπως αυτήν, με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στην ορεινή Μύκη, για την βραχυκερατική φυλή βοών. Ανέφερε το πρόγραμμα Greek Summer, που υλοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια με την επίσκεψη και φιλοξενία 50 αμερικανών εφήβων στα σπίτια συνομηλίκων τους, σε Δαφνώνα, Σταυρούπολη και Κομνηνά, δημιουργώντας, έτσι, «δεσμούς», που παραμένουν μέχρι σήμερα ισχυροί με τη συνδρομή και των social media. Ο κ. Ευφραιμίδης ανέφερε ότι η περιφερειακή ενότητα έχει εντάξει στο πρόγραμμα δράσης της τρία σεμινάρια για κτηνοτρόφους, γεωργούς και μελισσοκόμους (πάντα, σε συνεργασία με την αμερικανική γεωργική σχολή), με στόχο την ανάπτυξη των προϊόντων αλλά και τους τρόπους προώθησής τους. «Σταμάτησαν εξαιτίας του κορωναϊού, όπως είναι γνωστό, όμως ελπίζουμε ότι τώρα θα συνεχιστούν», τόνισε.

Η αμερικανίδα διπλωμάτης δήλωσε ενθουσιασμένη από τον φυσικό πλούτο, αλλά και τις δραστηριότητες των κατοίκων, και υποσχέθηκε πως θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή. Φυσιολάτρης, η ίδια, όπως έχει δηλώσει, επέλεξε να κάνει την πρώτη της διαδρομή, στο κομμάτι Κρωμνικό-Κομνηνά, επισκέφθηκε την επιχείρηση οικοτεχνίας της Γεύσης Τουλουμίδου, που δραστηριοποιείται στη συλλογή μελιού και μεταποίησής του, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο, το προϊόν, που είναι υψηλής ποιότητας, εξαιτίας της σπάνιας βιοποικιλότητας της οροσειράς της Ροδόπης. «Πιστεύω ότι με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις θα πάμε πολύ καλά, καθώς σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων εργοστασίων», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.