Αν και φαινόταν αδιαπέραστη, η άμυνα της Ξάνθης προδόθηκε στο ’83 στο δεύτερο μπαράζ του Αγρινίου και έχασε την άνοδο.

Η ομάδα της Ξάνθης εμφανίστηκε με πολύ αμυντικούς προσανατολισμούς, φάνηκε ότι θα αντέξει την ισχυρή πίεση του Παναιτωλικού και θα πανηγυρίσει την άνοδο, καθώς οι παίκτες του Τεννέ ανταποκρίθηκαν στην πίεση του αγώνα και κατέβαλαν υπερπροσπάθεια. Όμως μια φάση διαρκείας που οδήγησε σε πέναλτυ από χέρ του Θ. Παπάζογλου, στο ’83, και εκτέλεσε εύστοχα ο Βέργος, στοίχισε μια κατηγορία στην ομάδα του ΑΟΞ.

Η ομάδα του Δέλλα, αν και πίεσε όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατάφερε να κάνει μεγάλες φάσεις στην εστία του Ίτσο αλλά φάνηκε τυχερή στη φάση που προέκυψε το πέναλτυ.  Στο λίγο χρόνο που απέμενε  και με δεδομένες τις ατυχίες από τους τραυματισμούς του Τάτου και του Παπάζογλου, η Ξάνθη αν και βγήκε μπροστά, έχασε ευκαιρίες αλλά δεν πρόλαβε να ισοφαρίσει. Η πικρή ήττα απέναντι σε ένα ισοδύναμο αντίπαλο, όπως φάνηκε στα δύο ματς, διατηρεί τον Παναιτωλικό στην Superleague ενώ η Ξάνθη μάλλον πλήρωσε το γεγονός ότι αρκέστηκε σε παθητικό ρολό.

Ετσι μετά τον άδικο υποβιβασμό πέρυσι, η ομάδα χάνει την άνοδο για δεύτερη χρονιά στα μπαράζ λόγω του εντός έδρας γκολ που δέχτηκε την Τετάρτη στα Πηγάδια.

Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί ο Μπάμπης Τεννές

Μετά το τέλος, ο Μπάμπης Τεννές ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ομάδα και σημείωσε ότι η Ξάνθη, παρά την αδικία, κάνει ένα μικρό διάλειμμα και θα επανέλθει δυνατή στην πρώτη κατηγορία.

Ίσως, η μεγάλη ευκαιρία να είχε χαθεί και στη μοναδική ήττα του Μπάμπη Τεννέ με τον Εργοτέλη στα Πηγάδια, όταν χάθηκε η απευθείας άνοδος. Συνολικά όμως, μετά το κακό ξεκίνημα η ομάδα έκανε ένα εντυπωσιακό come back, έφτασε ένα βήμα πριν την απευθείας άνοδο αλλά έχασε στις λεπτομέρειες. Στα play off,  η ομάδα βελτιώθηκε από άποψη θεάματος και φάνηκε ότι η  ποιότητα κάποιων παικτών της αδικήθηκε από την τακτική της ομάδας.

Με μερικές προσθήκες και την ίδια οργάνωση αλλά και με τον κόσμο στο πλευρό της,  η ομάδα θα μπορέσει να επιστρέψει πανηγυρικά την επόμενη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.