Από τη Θράκη θα ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στην Αθήνα -και όχι στα Χανιά όπως επρόκειτο να γίνει αρχικά- ενώ η επίσκεψή του στη Θράκη, χαρακτηρίστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ιδιωτική.

Παρότι ανεπίσημη, σε μια περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι δεδομένο ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου προκαλεί “πονοκέφαλο” για τη ρητορική και το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει για τον προσδιορισμό της μειονότητας  από τη Θράκη και πώς αυτό δύναται να “δυναμιτίσει” ή μη την περαιτέρω επίσκεψή του.

Το γεγονός ότι η Θράκη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, το κατέστησαν σαφές  ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί με σειρά ας δηλώσεων περί «τουρκικής μειονότητας», «τουρκόπουλων» κλπ.

Θα ακολουθήσει, η συνάντησή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον ομολόγό του Νίκο Δένδια, όπου δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η άτυπη κόντρα που ξεκίνησε στην Άγκυρα με τις On camera αντιπαραθέσεις, που επικρότησε αντίστοιχα το εσωτερικό ακροατήριο κάθε χώρας.

Το κλίμα παραμένει επιπρόσθετα τεταμένο και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εμποδίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η γενικότερη αστάθεια, όπως στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.