Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ γα τη μετατροπή του 17ου δημοτικού σχολείου σε Πειραματικό, απάντησε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Η απάντηση δεν ικανοποιησε το ΣΥΡΙΖΑ και το βουλευτή, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η οποία κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ότι ενήργησαν αγνώντας τους γονείς, τους διδάσκοντες και το διδασκαλικό σύλλογο στην απόφασή τους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: 

Μετά την ερώτηση μας με αρ. Πρωτ.: 6223/22-4-2021, η οποία έμεινε αναπάντητη από το Υπουργείο Παιδείας, προχωρήσαμε στην κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης με αρ. Πρωτ:776/17-05-2021, η οποία και απαντήθηκε χτες προφορικά από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Μακρή. 

Στην πρωτολογία του ο Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αφού αναφέρθηκε στην μονομερή πράξη επιβολής της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Ξάνθης για την μετατροπή του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης σε πειραματικό, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τα πειραματικά σχολεία στο μέτρο που εξυπηρετούν τον σκοπό τους, δηλαδή την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και την στενή τους διασύνδεση με τα πανεπιστήμια.  Όμως, το νόημα των πειραματικών δεν είναι να αποστερήσουν από τους μαθητές τα σχολεία της γειτονιάς τους, που είναι ο πυλώνας της κάθε τοπικής κοινότητας. Υπό αυτήν την έννοια, αδικείται ο ίδιος ο θεσμός των πειραματικών σχολείων. Στην δευτερολογία του, βεβαίως, τόνισε την λήψη της απόφασης για μετατροπή παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των γονέων, των διδασκόντων και του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης. Επίσης, αναφέρθηκε στην απροθυμία της Κυβέρνησης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας να διαβουλευτεί με τους κατοίκους πριν την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, μιας και προχώρησαν αυταρχικά στην μετατροπή του σχολείου και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν την θέση τους. 

Βεβαίως, η απάντηση της Υπουργού κινούνταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Προχώρησε στην κυνική παραδοχή ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, χαριστικά, και η γνώμη τους δεν λήφθηκε καν υπόψη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ελήφθη υπόψη το έγγραφο της Επιτροπής Γονέων για την μη υποβολή του αιτήματος μετατροπής τους 17ου ΔΣ Ξάνθης σε πειραματικό, αν και όπως υποστήριξε, το 40% των υπογραφόντων δεν ήταν γονείς. Αποδεικνύοντας έτσι ότι η άποψη της τοπικής κοινότητας της είναι αδιάφορη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με 5 γονείς μαθητών του σχολείου και 2 μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ξάνθης, ενώ στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των γονέων η Προϊσταμένη δεν έδειξε διάθεση να συνομιλήσει μαζί τους ούτε μια φορά.

Είναι δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν διαβούλευση. Το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων και φυσικά την αδιαλλαξία μέσω της αυταρχικής επιβολής ενός μέτρου που δεν είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. 

Κλείνοντας, η Υπουργός υποστήριξε ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου είναι η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών σε όμορο σχολείο και συγκεκριμένα στα 11ο και 8ο Δ.Σ. Ευμοίρου. Επιπλέον κριτήρια αποτέλεσαν η δυναμική αναβάθμιση του σχολείου, η διατήρηση της οργανικότητας του σχολείου και η λειτουργία του πειραματικού σε υποβαθμισμένη περιοχή (!). 

Τελικά, είδαμε ότι η στάση της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας ήταν η ίδια με την στάση της Υπουργού. Ακολούθησαν και οι δυο την ίδια τακτική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, χωρίς να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για το καλό των παιδιών, που θα κληθούν να φοιτήσουν σε σχολεία εκτός της περιοχής τους. Για ακόμα μια φορά με την αδιάλλακτη στάση του το Υπουργείο, επιμένει στο λάθος. Όμως, ο αγώνας θα συνεχιστεί … Εμείς, θα σταθούμε δίπλα στους γονείς και θα στηρίζουμε με κάθε δύναμη τα σχολεία της γειτονιάς, που είναι οι πυρήνες των τοπικών κοινωνιών.