Ένα πωλητήριο για τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο, μια συμφωνία με τον “Ερμή” προκειμένου η “Αυλή του χαμάμ” να μετατραπεί σε ένα  καφέ-μπαρ, προσβάσιμο καθημερινά για τους νέους της πόλης και τους επισκέπτες του Μουσείου, μια δωρεά ενός νέου χώρου στην πόλη ήταν μερικές από τις πολλές σημαντικές εξελίξει που ανακοίνωσε η ΦΕΞ το βράδυ του Σαββάτου, στην πρώτη ζωντανή εκδήλωση που έγινε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, με αυστηρά πρωτόκολλα και καλεσμένους τους φορείς της πόλης.

Στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων και σχεδίων, που έγινε με αφορμή το άνοιγμα των Μουσείων, παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Σάββας Μελισσόπουλος και Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Χατζιδάκειου Μιχάλης Πουσπουρίκας και άλλοι προσκεκλημένοι.

Συνοψίζοντας  ο πρόεδρος της ΦΕΞ Τσότσος Απόστολος, τις ανακοινώσεις, σημείωσε:

Κάναμε μια μικρή ανάδρομη στη χρόνια του 2020, που μας ζόρισε και μας κούρασε όλους ,η όποια όμως υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική για μας σαν σύλλογος ,γιατί μπορέσαμε να κοιτάξουμε της ελλείψεις μας, να οργανωθούμε και με την βοήθεια κάποιων προγραμμάτων του υπουργείου που μπορέσαμε και εγκρίθηκαν ,να κοιτάμε το μέλλον πιο αισιόδοξα .Εμείς μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη βάση δεδομένων, για να καταγράψουμε όλα τα τεκμήρια τα αρχεία και της συλλογές του μουσείου ,πάνω από 15 χιλιάδες τεκμήρια, ότι υπάρχει για την ακρίβεια στο  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, απίστευτα χρήσιμο για εμάς και παρακαταθήκη για τους επομένους .

Είχαμε μια μεγάλη δωρεά από τον κ. Μάριο Λαζιο, ένα χώρο 120 τετραγωνικών μέσα στην πόλη της Ξάνθης ,που θα γίνει χώρος αποθήκευσης και τεκμηρίωσης ,πριν τα εκθέσουμε στο μουσείο,  και αυτή η δωρεά μας απελευθέρωσε τον χώρο που είχαμε σαν αποθήκη μέσα  στο  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και έτσι προέκυψε το πωλητήριο με τα αναμνηστικά της Ξάνθης .Ένα σύγχρονο χώρο πωλητήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να  βρει αναμνηστικά και προϊόντα από την Π.Ε. Ξάνθης ,είναι και κάτι που έλειπε από την Ξάνθη και δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους επισκέπτες, που δεν είναι πολύ των μουσείων να επισκεφτούν το  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

 

Την αυλή του μουσείου, την αυλή με τα Χαμάμ την παραχωρήσαμε σε ένα καφέ μπαρ, σε συνεργασία με το οποίο θα λειτουργεί για όλο το καλοκαίρι -και ελπίζουμε και τα επόμενα καλοκαιριά- το καφέ του   Ιστορικού  Λαογραφικού Μουσείου  Ξάνθης. Όπως όλα τα μεγάλα και σύγχρονα μουσεία του κόσμου υπάρχει ένας χώρος ,που μετά την ξενάγηση μπορείς να ηρεμήσεις να σκεφθείς και να συζητήσεις για αυτά που είδες, στην αυλή με  τα Χαμάμ, στην πίσω πλευρά του μουσείου δημιουργήθηκε το καφέ του μουσείου ,που αισιοδοξούμε να έχει και εκδηλώσεις και δρώμενα ,να γίνει ένα είδος καλλιτεχνικού καφενείου, που θα είναι σημείο αναφοράς στην Ξάνθη.

Το ‘μαζί’  μας έλειψε πολύ, σαν σύλλογος που έχουμε 22 εργαστήρια και  το μουσείο, το ‘μαζί’ λοιπόν ελπίζουμε να επανέλθει στη ζωή μας και μαζί να προχωρήσουμε ,να κάνουμε πράγματα και να ονειρευτούμε ξανά”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΦΕΞ Τσότσος Απόστολος.