Το pod.gr σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσιάζει ένα podcast για την γνωστή-άγνωστη Θράκη. Ένα παιχνίδι πατριδογνωσίας με την Μπέττυ Μαγγίρα και τις απόψεις αλλά και τις αναμνήσεις ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Θράκη.

Άνθρωποι του αθλητισμού, της μουσικής, της γραφής, της επιχειρηματικής ζωής αφηγούνται όλα όσα κουβαλούν μαζί τους από τη γενέθλια πατρίδα. Γεύσεις, ήχους, μυρωδιές, εικόνες,

έθιμα αλλά και μύθους και ιστορία από το σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Μπέττυ Μαγγίρα κάνει μια στάση στο πατρικό της σπίτι στην Ξάνθη και φιλοξενεί την αδελφή της Ματθίλδη αλλά και τον πατέρα τους Χρήστο. Τραγουδούν ένα ξανθιώτικο τραγούδι, μιλούν για τον κρυμμένο θησαυρό της βασίλισσας Ξανθίππης, τους «Μωμόγερους», τον Μάνο Χατζιδάκι, ξαναζούν τα έθιμα του καρναβαλιού και πάνε μια βόλτα στο ξακουστό παζάρι της πόλης.

Το πρώτο επεισόδιο εδώ:

Στο δεύτερο επεισόδιο, η Μπέττυ Μαγγίρα κάνει στάση στο Σπήλαιο Ορεστιάδας. Συναντά τον ηθοποιό Ρένο Χαραλαμπίδη, ο οποίος θυμάται τις 26 ώρες που χρειαζόταν όταν ήταν παιδί για να φτάσουν από την Αθήνα στο χωριό, τις μυρωδιές από τους στάβλους, τη γεύση του γλυκίσματος «Βαρβάρα» κι ένα μοναδικό, τοπικό συγκινητικό έθιμο στις κηδείες.

Ρένος Χαραλαμπίδης - Μπέττυ Μαγγίρα

Ο Ρένος δηλώνει περήφανος που κατάγεται από την κοσμοπολίτισσα Θράκη, «το περικάρπιο της Κωνσταντινούπολης» και πατρίδα Βυζαντινών αυτοκρατόρων, νιώθει ότι ο ήχος της γκάιντας, του αρχαίου «άσκαυλου», ξυπνάει κάτι που υπάρχει βαθιά μέσα στο ασυνείδητό του, και αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει να κάνει μια ταινία για τη Θράκη.

Το δεύτερο επεισόδιο εδώ:

Στα επόμενα επεισόδια, φιλοξενούμενοι θα είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης, ο επιχειρηματίας μεταξουργίας Γιώργος Τσιακίρης, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, η νηπιαγωγός και αγρότισσα Χρύσα Μπίμπαση, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας και άλλα γνωστά «παιδιά της Θράκης».