Με τρισάγιο στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης, τιμήθηκε την Τετάρτη, η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την λιτή εκδήλωση, σύμφωνα με το Σύλλογο Ποντίων, τίμησαν με την παρουσία τους:

– ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ευφραιμίδης Νίκος,
– η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφίας Ψωμά η οποία μετά του Δημοτικού Συμβούλου κ Αμβροσίαδη Παναγιώτη εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ξάνθης,
– εκπροσώπου του Στρατηγού Διοικητή Δ’Σ.Σ.,
– ο Πρόεδρος και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης,
– ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης κ. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης
– ο πρώην υφυπουργός κ Γιαννακίδης Στάθης
– ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ Ταρενίδης Παναγιώτης
– η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης κ Ανδρέου Γεωργία
– Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ξάνθης, Σαρακατσαναίων, Κυπρίων, Μικρασιατών,μικροί και μεγάλοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στον ιστορικό της ημέρας, τόνισε με έμφαση της πληρότητα του μήνα Μάη από θετικές αλλά και αρνητικές σημαντικές ιστορικές στιγμές για τον Ελληνισμό και Εκκλησιαστικές εορτές και επεσήμανε την ανάγκη της διατήρησης της μνήμης και της συνέχισης του αγώνα για την δικαίωση της μνήμης των αδικοχαμένων προγόνων μας.

Ο Αλέξης Αλεξιάδης στην λύρα και ο Μιχάλης Θεοχαρίδης στο τραγούδι ¨έντυσαν¨ μουσικά την εκδήλωση σκορπώντας συγκίνηση με τα τραγούδια που ακούστηκαν.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που ψάλθηκε από όσους παραβρέθηκαν.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας φίλες και φίλοι του Συλλόγου αλλά και εθελοντές αιμοδότες προσέφεραν «ζωή» στην «5η εθελοντική Αιμοδοσία Απογόνων Προσφύγων».