Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Ξάνθης, σημειώνεται:

Για 2η φορά μέσα σε 3 μήνες και 3η φορά τον τελευταίο χρόνο το Πετροχώρι φιλοξενεί τους αμερικανοΝατοϊκούς μακελάρηδες για τη διεξαγωγή της άσκησης «Κένταυρος 21», ενώ στις 24 Μάη θα ρθει για επιθεώρηση και ο αμερικάνος πρέσβης Τζ. Πάιατ.

Η άσκηση αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21» η οποία ήδη εξελίσσεται και στην περιοχή μας εδώ και 3 μήνες βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας και ακόμα περισσότερο της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς. 

Δεν πρόκειται για «αναβάθμιση», αλλά για αναβαθμισμένους κίνδυνους για τον λαό της περιοχής. Άλλωστε η «DEFENDER-Europe 21» συνενώνει περίπου 28.000 προσωπικό πολυεθνικών δυνάμεων από 26 χώρες που πραγματοποιούν σχεδόν ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε πάνω από 30 περιοχές ασκήσεων σε 12 χώρες, με βασικό περιεχόμενο την προσομοίωση ταχείας προώθησης στρατευμάτων και εξοπλισμού προς την Μαύρη θάλασσα.

Είναι φανερό ότι η αμερικανική «στρατιωτική διπλωματία» μέσω της «DEFENDER-EUROPE 21» προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατό περισσότερες χώρες των Βαλκανίων στους ανταγωνισμούς της με Ρωσία και Κίνα.  Σε αυτά τα πλαίσια είναι γεγονός ότι τα ελληνικά λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι οδικές σιδηροδρομικές υποδομές λογαριάζονται ως πύλες εισόδου στρατευμάτων που προτίθενται να κατευθυνθούν ανατολικά. 

Η  ένταση της κατάστασης μέσα σε μερικά 24ωρα στην Ουκρανία πριν λίγες εβδομάδες, επιβεβαιώνει ότι είναι απατηλές οι «διαβεβαιώσεις» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ότι η πολιτική των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και η βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους αποτελούν παράγοντα «ειρήνης» και «σταθερότητας» για τους λαούς.

Στο  ρευστό σκηνικό που ζούμε, όπου… όλοι “μιλάνε” με όλους και όλοι συγκρούονται με όλους, οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να στοιχηθούν πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς που πάντα βάφονται με αίμα.

Η εξέλιξη της άσκησης «Κένταυρος 21» δεν είναι παρά εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια που όχι μόνο δεν προστατεύουν το λαό, αλλά αντίθετα τον μετατρέπουν σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστών. 

Είναι, τουλάχιστον αστείοι οι ισχυρισμοί ότι αυτές οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το να παραχωρούμε «γη και ύδωρ» στους αμερικανοΝΑΤΟΪκούς φονιάδες μας προστατεύουν από την επιθετικότητα της τούρκικης αστικής τάξης. Ακριβώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι αυτοί που κάνουν πλάτες στην προκλητικότητα της τούρκικης αστικής τάξης στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για να την κρατήσουν στη «συμμαχία». Είναι πρόσφατη η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Απλά δείτε τον χάρτη, δείτε πώς γειτνιάζει με Συρία και Ιράκ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις μας να σταθεροποιήσουμε την περιοχή».

Ταυτόχρονα, το τι σημαίνει αμερικανοΝΑΤΟϊκή «σταθερότητα» γίνεται με τραγικό τρόπο ξεκάθαρο αυτές τις μέρες με τον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού. Η αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» είναι αυτή που νομιμοποιεί και διαιωνίζει την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, ενθαρρύνει την επιθετικότητα των ισραηλινών κυβερνήσεων και την πολιτική των εποικισμών, αναγνωρίζει το δικαίωμα του πάνοπλου ισραηλινού κράτους στην «αυτοάμυνα» απέναντι στον άμαχο Παλαιστινιακό λαό. Από τις δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά, πάνω από 1.540 έχουν τραυματιστεί, περισσότεροι από 65.000 είναι οι εκτοπισμένοι. Είναι υπόλογα όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζονται με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η τωρινή της ΝΔ έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς της Ξάνθης να δυναμώσουν τον αγώνα με αιτήματα:

⭢Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών  – Να αποχωρήσει η χώρα μας από την άσκηση DEFENDER EUROPE 2021.

⭢Καμιά αξιοποίηση του Πετροχωρίου από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς δολοφόνους.

⭢Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

⭢Να αποχωρήσουν τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις από την άσκηση των φονιάδων των λαών.

⭢Κανένας Έλληνας φαντάρος και στρατιωτικός να μη χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών φονιάδων. Οι φαντάροι και λαός της περιοχής έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν και να διαμαρτύρονται απ’ την παρουσία των Αμερικανών στην πόλη τους.

⭢Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

⭢Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

⭢Να καταργηθεί η στρατιωτική συμφωνία της Ελλάδας με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. 

⭢H ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015.