Η διμερής άσκηση «Κένταυρος 21» με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ διεξάγεται από χθες, Δευτέρα 17 Μαΐου, έως και την Τρίτη 25 Μαΐου στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Όπως ανακοινώθηκε, η συνεκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πρόκειται για τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων επιπέδου ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της πολυεθνικής άσκησης «Defender Europe 21».

Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων διοικητικής μέριμνας.

Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων, περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού.

Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, της 71 αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας και της 1ης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Η δραστηριότητα έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ