“Η κυβέρνηση κατεδαφίζει κάθε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Αναλυτικά:

«Στη τελική ευθεία εισήλθε η άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας των οφειλετών.

Από 14 Μαΐου ξεκίνησαν εκ νέου η σταδιακή διενέργεια των πλειστηριασμών, η οποία θα απελευθερωθεί πλήρως από την 1-6-2021, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, που προβλέπει πτώχευση και για τα φυσικά πρόσωπα και δήμευση της περιουσίας τους, ενώ ήδη το μέρος του πτωχευτικού που αφορά τους εμπόρους-οφειλέτες έχει τεθεί σε ισχύ από την 1-3-2021.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακόμη και της κύριας κατοικίας των οφειλετών, ενώ μέχρι τότε προστατεύονται μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης.

Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους, πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στου οποίου τα «χέρια» θα έχει περάσει η κατοικία!

Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Μάλιστα, ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να κάνει έξωση στον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του, δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος, εντός ενός μηνός.

Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του, στις τρέχουσες εμπορικές τιμές! Και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκποιηθούν με διαδικασίες fast track οι περιουσίες και τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των εμπόρων. Αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολιτών, μεριμνά μόνο για τις απαιτήσεις των τραπεζών και των funds». 

Αυτή είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι υπεύθυνη για την οικονομική πανδημία στη χώρα. 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης