Δεν σημειώθηκε κάτι που να μην ήταν αναμενόμενο κατά την ξαφνική και, τυπικά, “ιδιωτική” επίσκεψη του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών – αρμόδιου για την ομογένεια- Γιαβούζ Σελήμ Κιράν.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, προέβη στις συνηθισμένες και, σε κάποιο βαθμό αναμενόμενες μετά τα όσα συνέβησαν στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου, λεκτικές προκλήσεις περί καταπίεσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, τόσο κατά τις επίσημες δηλώσεις του όσο και στις αναρτήσεις του στο twitter.

Ως προς τις συναντήσεις στην Κομοτηνη, καταγράφεται ως πιο “επίσημη” αυτή του “Ιφτάρ με τους συμπατριώτες” όπως ανέφερε στο Twitter για το γεύμα με τη συμμετοχή των μειονοτικών βουλευτών των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και άλλων αξιωματούχων. Στην Ξάνθη έκανε το καθιερωμένο πέρασμα από την “ΤΕΞ” και το γραφείο του Αχμέτ Μετέ, όπως αντίστοιχα συνέβη και με τους σταθμούς της περιοδείας του στην Κομοτηνή.

Τέλος, πέρα από την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, για την περιοχή της Θράκης και υπό το πρίσμα ότι πρόκειται για ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικής συνοχής , με ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να κάνει κρίσιμες αναφορές στη δρομολόγηση της αντιμετώπισης των μειονοτικών ζητημάτων.