Προχωράμε σταδιακά στην επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο και προσέθεσε πως:

Από 10 Μαΐου:
Επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσιατα, τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Επαναλειτουργούν επίσης τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου:
Eπανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία με αναλογία 1:1

14 Μαίου άνοιγμα μουσείων  βάσει υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου
21 Μαίου θερινά σινεμά – Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρου με ποσοστό 75%
28 Μαίου ζωντανό θέαμα – ακρόαμα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξεταστεί  σε συνάρτηση με την συνεχή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πάρθηκαν αποφάσεις για τον αθλητισμό, για την εστίαση καθώς και για άλλα ζητήματα που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας- Πώς διαμορφώνεται ο Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι επιτρέπει την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων, καθώς αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται σε 10 μόλις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό και σε 61 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, υποχωρεί. Παρόλα αυτά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί, ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233 όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49, δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα και κάλεσε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Αγρινίου, όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. «Η κατάσταση ειδικά στις δύο αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», σημείωσε.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα των σημερινών και χθεσινών τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά με ποσοστά θετικότητας που ξεπερνούν σχεδόν το 15%

Επιπλέον, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

• η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),

• οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας

• οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

• η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

• οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας

• η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

• ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

• οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

• ο Δήμος Καστοριάς

• ο Δήμος Ξάνθης

• οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και

• ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί, ενώ σημείωσε ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω δήμο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και περιορισμού της νόσου και επομένως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.