Στην ανακοίνωση για το δικό του ξεχωριστό πλαίσιο κινητοποίησης για την Εργατικό Πρωτομαγιά το Σωματείο Ιδιωτικων Υπαλλήλων που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, σημειώνει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σημερινή Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου μας στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Επεξεργασίας Γάλακτος ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ στα πλαίσια της απεργίας της Ομοσπονδίας Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος  που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία έδωσε μια πρώτη απάντηση στα αντεργατικά σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση για 10ωρη εργασία.

Ακολουθώντας πιστά τα χνάρια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων  που ψηφίδα – ψηφίδα φτιάχνουν το μωσαϊκό του εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει  κι άλλες στην κατεύθυνση  της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του 8ωρου, της κατάργησης της Κυριακής – αργίας, της διάλυσης των συνδικάτων.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Όπως τόνισε και στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης η πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου μας: «Τη μέρα των εργαζομένων, την Πρωτομαγιά, φέρνουμε στο νου μας τους ήρωες της τάξης μας, όλους αυτούς που δώσανε το αίμα τους για τα εργασιακά δικαιώματα. Και στην Ξάνθη του ηρωικού καπνεργατικού κινήματος του Μεσοπολέμου υπάρχει πλούσια εμπειρία, έχει χυθεί μπόλικο αίμα, έχουμε τους 4 νεκρούς καπνεργάτες του Ιούνη του 1928, τους εκατοντάδες τραυματισμένους, φυλακισμένους κι εξόριστους στους σκληρούς ταξικούς αγώνες της περιόδου. Ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής ήταν και 5 εργαζόμενοι που κατά τον Μεσοπόλεμο έζησαν και έδρασαν και στην Ξάνθη οι Γκινές Κώστας, Δαλδόγιαννης Σταμάτης, Παπαϊωάννου Γιάννης, Φάβας Κώστας και Χυτήρης Κώστας.

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη! Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει ξανά η εργατική τάξη και ο λαός την κρίση τους.

Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα κι ανάγκες. Καθένας και καθεμιά τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας συνεχίζοντας τον αγώνα!

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό έκαναν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, ενώ διάβαστηκαν αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος» και από την απολογία του Αύγουστου Σπάις.

Η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αφού έκανε στάση στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της απεργίας του Ιούνη του 1928, όπου οι συγκεντρωμένοι απόθεσαν κόκκινα γαρύφαλλα κι είπαν το Πένθιμο Εμβατήριο, κατέληξε στην κεντρική πλατεία.