Τρία ερωτήματα για προ ημερησίας διάταξης για στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Μαΐου κατέθεσε η παράταξη Μελισσόπουλου:

Εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης:

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ξάνθης έχει παραλάβει ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη την οποία είχε αναθέσει σε εξωτερικό μελετητή κατά τα προηγούμενα έτη.  

Σε συνέχεια αυτής της Κυκλοφοριακής Μελέτης, αλλά και των προτάσεων που σας έχουμε καταθέσει, ως Δημοτική Παράταξη «Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ» κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2021, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αναλυτικότερα για τα παρακάτω:

  1. Προτίθεστε τελικά να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη;
  2. Αν ναι σε ποιο βαθμό; Εν μέρει ή στο σύνολο της;
  3. Σε ποια ακριβώς σημεία της πόλης θα επιχειρήσετε παρεμβάσεις, ποιες και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  4. Ειδικότερα ερωτάστε σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθώς και ποιο ακριβώς είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους:

Α) Εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας επί της 28 Οκτωβρίου, μεταξύ της Πλατείας Ελευθερίας και της Κεντρικής Πλατείας.

Β) Διάνοιξη και αμφιδρόμηση της οδού Τσιμισκή.

Επαναφορά πρότασης για την ανακούφιση των πληττόμενων Επαγγελματιών και  Επιχειρηματιών του Δήμου Ξάνθης

Κύριε Δήμαρχε

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 26 Αυγούστου 2020 συζητήθηκαν, με 4 μήνες καθυστέρηση, τα 13 μέτρα στήριξης που εισήχθησαν προς συζήτηση από 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στην προαναφερόμενη συνεδρίαση υπερψηφίστηκαν και τα 13 θέματα και στα οποία δυστυχώς ψήφισαν ΚΑΤΑ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής.

Στη συνέχεια όμως – στις 25/9/2020 – ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φανουράκης προσέφυγε με ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜΘ προκειμένου να ακυρωθούν οι 10 από τις 13 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. 

Στις 25/11/2021 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜΘ δυστυχώς έκανε δεκτές τις προσφυγές του κ. Φανουράκη και απέρριψε τις 9 από τις 10 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι Δήμοι της χώρας και μέσα σε αυτούς οι Δήμοι Καβάλας και Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν τους πληττόμενους Επαγγελματίες και Επιχειρηματίες του Δήμου τους, όχι μόνο δεν στάθηκαν ενάντιοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα προχώρησαν στην εφαρμογή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΦΕΚ 68 Τεύχος Α’/20-3-2020). 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία με την υπ’ αριθμ.787/30-11-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, την απαλλαγή  από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού (Ν.25/1975) των επιχειρηματιών που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους λόγω μέτρων αποτροπής διασποράς του κορονοϊού COVID -19. 

Η απαλλαγή αφορούσε στο χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί. 

Για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης έγινε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής δημοτικών τελών στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο πεδίο ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ  COVID-19 μέχρι τις 31 ΜΑΪΟΥ 2021!!!!

 Για όλους τους παραπάνω λόγους Ε Ρ Ω Τ Α Σ Τ Ε:

  1. Εάν τελικά έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η απόφαση 107/11-9-2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που προβλέπει «Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα ήταν κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους».
  2. Εάν έχουν ελαφρυνθεί έστω και κατά ένα μέρος οικονομικά οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του Δήμου μας, με αντίστοιχες μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΞ, για όσο διάστημα βέβαια οι επιχειρήσεις τους βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα ουσιαστικά έχουν θέση πρότασης για άμεση εφαρμογή των συγκεκριμένων απαλλαγών προς τους επαγγελματίες του ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ.

Από κοινού με τις παρατάξεις Χατζηθεοδώρου-Λύρατζη:

Κύριε Δήμαρχε

Όπως όλοι γνωρίζουμε η περιοχή της Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα που ουσιαστικά έχουν συντελέσει τόσο στη σταδιακή μείωση του μόνιμου πληθυσμού της, όσο και στη γενικότερη υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε είναι  ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αξίας για όλο το Δήμο Ξάνθης.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αναβάθμιση της Σταυρούπολης, ωστόσο υπάρχουν πλέον της έλλειψης σοβαρών υποδομών στην περιοχή και σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας που δυσκολεύουν περαιτέρω την ήδη δύσκολη ζωή των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής.

Ένα από αυτά είναι οι μετακινήσεις των κατοίκων από και προς την Ξάνθη, από το επίκεντρο δηλαδή όλων των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους  ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

1ον Για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα τα έργα ασφαλτόστρωσης 800.000 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, όπως είχατε εξαγγείλει ότι εξασφαλίσατε πριν ένα περίπου χρόνο από τα αρμόδια Υπουργεία;

2ον Για πιο λόγο ως Δήμος Ξάνθης, δεν  επιδοτείτε  το ΚΤΕΛ Νομού Ξάνθης – όπως ο ίδιος μας έχετε δηλώσει στην Οικονομική Επιτροπή ότι προβλέπεται από τον νόμο  –  προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια από  Ξάνθη προς Σταυρούπολη και με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής από τον μειωμένο αριθμό δρομολογίων.