Την ημέρα της 1ης Μάη και όχι την ημέρα του τυπικού εορτασμού επέλεξαν κόμματα και οργανώσεις για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά.

Με μνήμες από την εκτέλεση της Καισαριανής το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ Ξάνθης οργάνωσε τη δική του εκδήλωση με αναφορές στην εκτέλεση των “200” στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

“Καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928 σήμερα το μεσημέρι τίμησε η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Ο γραμματέας της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ Ορέστης Λιώλης, μετά την κατάθεση, τόνισε: Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο του 1886 Στο δρόμο των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936. Στο δρόμο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944, ανάμεσά τους και οι σύντροφοι Γκινές Κώστας, Δαλδόγιαννης Σταμάτης, Παπαϊωάννου Γιάννης, Φάβας Κώστας και Χυτήρης Κώστας που έζησαν κι έδρασαν κατά τον Μεσοπόλεμο και στην Ξάνθη.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα και μνήμης, ημέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο, στην πάλη για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική –κομμουνιστική. Ο τροχός της Ιστορίας δεν έχει σταματήσει. Σήμερα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό στην Ελλάδα και παγκόσμια, προβάλλει πιο επιτακτικά η ανάγκη για μια ανώτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, για την εργατική εξουσία.

Το σημερινό σύστημα μπορεί μόνο  να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας από κάτω προς τα πάνω, μπορούν να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον! Το βαρύ φορτίο βρίσκει δικαίωση στις καθημερινές μάχες των εργαζομένων και του λαού για το δικό τους δίκιο, στη μεγάλη υπόθεση του αγώνα για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς.

Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου από το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις 6 Μάη στην Κεντρική Πλατεία. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!”

Χ. Ζεϊμπέκ και Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Καπνεργάτη

Στο μνημείο του Καπνεργάτη βρέθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής οργάνωσης. Σε ανάρτησή τους αναφέρουν:

“Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έχει μια ιδιαίτερη σημασία, ξυπνάει μνήμες, μας συνδέει απευθείας με εκείνη την πρώτη Πρωτομαγιά, όταν οι εργάτες του Σικάγου αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν το οκτάωρο στην εργασία τους. Μετά από 135 χρόνια έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη χώρα μας να αμφισβητήσει και να ακυρώσει αυτό το δικαίωμα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αγώνες και αίμα.

Φέτος η Πρωτομαγιά συνέπεσε με το Μ. Σάββατο και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής έχουν μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα. Ευχή και στόχος να αποτελέσουν το ορόσημο και την αφετηρία για νέους αγώνες. Εμείς μαζί να περιφρουρήσουμε και να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε το δικαίωμα στην εργασία!

Να δώσουμε μάχες μαζί με τη νέα γενιά για τη νέα γενιά  που πληρώνει τις απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας αλλά δεν το βάζει κάτω και πορεύεται με τόλμη στο μέλλον! Εμείς προχωράμε μαζί με τους εργαζόμενους, με τους άνεργους, με όσους υπομένουν κάτω από συνθήκες επισφαλούς εργασίας, με τους νέους, να δώσουμε το νέο νόημα του αγώνα! Ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις και στις απειλές της εποχής μας και του μέλλοντος.

Εμείς μαζί με τη σκέψη σε όσους δίνουν τη δική τους μάχη με την ασθένεια, να δώσουμε τη μάχη για το νέο ΕΣΥ, ως ηθικό χρέος απέναντι σε όσους τόσο άδικα χάθηκαν από τον κορονοϊό. Εμείς μαζί να  φέρουμε ξανά μαζί την ελπίδα στη χώρα! Καλή Ανάσταση!