Προβλήματα αντιμετωπίζει η πρώτη μέρα εφαρμογής του υποχρεωτικού self test για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους αλλά και εργοδότες. Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαρία Τσιακίρογλου, ανέφερε πώς δεν… υπάρχει πλατφόρμα δήλωσης του αποτελέσματος για τους εργοδότες, ενώ και οι εργαζόμενοι που καλούνται κι εκείνοι να ελέγξουν την υγεία τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού οι ΑΜΚΑ δεν έχουν ανοίξει.

Η κ. Τσιακίρογλου σχολίασε επίσης, ότι για τους εργοδότες θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια νέα πλατφόρμα καθώς, όπως είπε, ρητώς απαγορεύεται να δηλώσουν σε αυτήν της Εργάνης…

Ταυτόχρονα εξέφρασε τον προβληματισμό σχετικά με όσους δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, «οι οποίοι είναι πολλοί» κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες και σημείωσε ότι αυτό το «βάρος» θα μετακυλιστεί στους ώμους των εργοδοτών. Πάντως και σε αυτό το ζήτημα μπορεί, όπως είπε να υπάρξει πρόβλημα, καθώς για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτούνται οι κωδικοί ΤΑΞΙΣ που είναι προσωπικό δεδομένο…

«Νομίζω ότι θα βιώσουμε κάτι αντίστοιχο με τον αντικαπνιστικό νόμο, που ήμασταν επόπτες των πελατών μας», τόνισε. Σημείωσε ότι η επιστροφή θα πρέπει να είναι βιώσιμη, ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς όρους, ωστόσο «υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες».

Σχετικά με το θέμα της «αυτοεξέτασης» και τον προβληματισμό για την εγκυρότητα της αυτοδιάγνωσης, σημείωσε ότι τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι έχουν την εναλλακτική του ράπιντ τεστ.

Πάντως, σχολίασε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι όροι υγείας για εργαζομένους και εργοδότες, ταυτόχρονα, αν θέλουμε να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα η συγκεκριμένη προσπάθεια.

Η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι οι επαγγελματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης, μέσα στην ημέρα αποστέλλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητούν την άμεση επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, καθώς όπως σημειώνει τα κορωνοπάρτι μπορούν να γίνουν η αφορμή ώστε να «πάει πίσω» το άνοιγμα της εστίασης και των καφέ μπαρ, επισημαίνοντας ότι το ελεγχόμενο άνοιγμα των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να αποφορτίσουν τους μεγάλους συνωστισμούς, αποτέλεσμα της φυσιολογικής κούρασης όλων.

Να υπενθυμίσουμε ότι υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό θα πρέπει να κάνουν από σήμερα, σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών, εστίαση (για τις υπηρεσίες που λειτουργούν), χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (τράπεζες κ.ά.), μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Aπό το Δημοτικό Ραδιόφωνο