Η κατάσταση με την πανδημία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη πανελλαδικά αλλά, σε μικρότερο βαθμό και τοπικά. Μπορεί για αρκετό καιρό η Ξάνθη να ήταν μακριά από τον κίνδυνο -και αναλογικά να παραμένει σε χαμηλά νούμερα- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες και προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση η χώρα βιώνει μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία .

Στο πλαίσιο των ευθυνών για την κατάσταση, η συζήτηση  είναι τόσο μεγάλη που οι πολίτες έχουν σχηματίσει μια εικόνα για τους χειρισμούς στο επίπεδο της υγείας και της οικονομίας. Δεν ωφελεί να μεταφέρουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο, γιατί το μείζον είναι να διασωθεί η δική μας περιοχή. Το προφανές πολιτικό σχόλιο  είναι ότι η εικόνα που σχηματίζεται -είτε όταν ήταν θετική είτε τώρα που είναι αρνητική- δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζει την κυβερνητική εξουσία.

Στην πόλη της Ξάνθης, υπάρχει ανησυχία για τις συναθροίσεις που γίνονται πλέον σε διάφορα σημεία με πιο κραυγαλέα περίπτωση την πλατεία Αντίκα. Αρκετοί πολίτες έκαναν επικριτικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες από την κατάσταση.

Συναθροίσεις μπορεί να γίνονται πολλές σε δημόσιους ή εργασιακούς χώρους, γιατί κάποιες κοινωνικές διεργασίες δεν μπορούν να σταματήσουν, ακόμη και οι νέοι μετά από μήνες εκλεισμού μπορεί να αναζητούν διέξοδο και καλύτερα έξω παρά μέσα.  Αυτό που είναι κατακριτέο είναι η παντελής έλλειψη μέτρων προφύλαξης γιατί, πράγματι, μια πιθανή γενίκευση αυτής της κατάστασης είναι εξόχως προβληματική.

Εντύπωση προκάλεσε και η ανάρτηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Ξάνθης. Ήταν πράγματι μια πολύ θετική και μετρημένη αντίδραση που δείχνει ότι ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός της περιοχής δεν είναι αποκομμένος από την τοπική κοινωνία αλλά ενεργεί και αντιλαμβάνεται όσα και ο μέσος πολίτης.

Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι αυτές οι καταστάσεις, ειδικά απέναντι σε νέους, δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα και ακριβώς για αυτό το λόγο η ανάρτηση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για να σοβαρευτούν όσοι θα έπρεπε. Είναι πολύ πιο ουσιαστική από άσκοπες έρευνες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Ο νόμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η άρνηση μερίδας πολιτών και, μάλιστα, ηλικιωμένων να εμβολιαστούν, που στην περιοχή μας είναι μεγάλο. Μακριά από εμάς οι κοινωνικοί αυτοματισμοί αλλά κάποιες καταστάσεις αρχίζουν να γίνονται πολύ επικίνδυνες και όσοι μπορούν, σε επίπεδο ανθρώπινο και κοινωνικό, πρέπει να εργαστούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Εκτός συνάρτησης βέβαια βρίσκονται οι κάθε λογής “ψεκασμένοι” και αρνητές, ο αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύουμε και δυστυχώς δεν είναι πια αστείοι αλλά επικίνδυνοι. Αλλά και όσοι μεταχειρίζονται την πανδημία και αστήρικτες εικασίες προς τη μία ή την άλλη πλευρά για να κάνουν παραγοντική σπέκουλα της κακιάς ώρας. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη για να ασχολείται κάποιος με γραφικούς αυτή την ώρα.