Την αλληλογραφία που είχαν με την Ένωση Γονέων, με την οποία βρίσκονται σε προφανή διαμάχη, κοινοποίησαν στον Τύπο οι γονείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου για το μείζον θέμα της μετατροπής του σχολείου της Καλλιθέας σε πειραματικό. Στην απάντησή τους, προκύπτει, ότι εκτός από τη διαφωνία οι γονείς των μαθητών κατηγορούν την Ένωση Γονέων και για χειρισμούς που φέρεται να έχουν γίνει ερήμην τους για την υπόθεση, πριν πληροφορηθούν ότι το σχολείο θα μετατραπεί σε Περιαματικό.

Αναλυτικά οι δύο επιστολές:

Η επιστολή της Ένωσης Γονέων

Αγαπητοί γονείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Η απάντησή σας στην πρόταση της Ένωσης για συνάντηση μας λυπεί ιδιαίτερα. Μας λυπεί, γιατί πιστεύουμε βαθύτατα στην αναγκαιότητα του διαλόγου ώστε να βρίσκονται οι βέλτιστες λύσεις με δημοκρατικό τρόπο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν μπορεί όμως να υπάρξει ουσιαστικός και εποικοδομητικος διάλογος όταν μια πλευρά θέτει ως προϋπόθεση την προσχώρηση και εκ προοιμίου υιοθέτηση των θέσεων της. Με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού καλούμε λοιπόν για ακόμη μια φορά τους εκπροσώπους των γονέων του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης σε μια ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση. Με εκτίμηση Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ξάνθης

Η απάντηση των γονέων του 17ου Δημοτικού Σχολείου

Προς Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ξάνθης

Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλες οι κινήσεις μας ως σήμερα αποσκοπούν στον ουσιαστικό διάλογο προς όλες τις πλευρές:

1) Σας υπενθυμίζουμε ότι όταν ενημερωθήκαμε για την πρόταση της πρωτοβάθμιας να μετατραπεί το σχολείο μας σε πειραματικό στις 29/3 αμέσως απευθυνθήκαμε στην Ένωση τηλεφωνικώς και ζητήσαμε πληροφορίες. Η Ένωση  μας ενημέρωσε ότι το γνώριζε και μάλιστα ότι αρχικά υπήρχε σκέψη για της Σταυρούπολης αλλά και του Ευμοίρου και της Εκτενεπόλ! Επίσης μάθαμε  ότι τελικά θα προταθεί το δικό μας σχολείο λόγω ότι είναι καινούργιο. Εκθέσαμε κάποιες απορίες μας και δείξαμε την δυσαρέσκεια μας ως προς την απόφαση αυτή εν κρυπτώ .

Την επόμενη ακριβώς μέρα διαβάσαμε μετά λύπης  μας, το παρακάτω άρθρο σε ηλεκτρονικό Τύπο:https://www.thraki.com.gr/zoiro-endiaferon-gia-ta-peiramatika-scholeia-stin-thraki/

2) Στις 31/3 καλέσαμε Γενική Συνέλευση Γονέων και ενημερωθήκαμε για το τι εστί πειραματικό  τόσο από τους δασκάλους του σχολείου μας όσο και από τον Σύλλογο διδασκόντων Ξάνθης. Η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας είχε προσκληθεί τηλεφωνικώς αλλά  αρνήθηκε να παρευρεθεί λόγω πανδημίας, παρά της διαβεβαιώσεις μας ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας. Το ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας είχε ήδη μοιραστεί σε όλους τους γονείς προς ενημέρωση τους.

3) Στις 02/04 πέντε αντιπρόσωποί μας συναντήθηκαν με την διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας για να λύσουμε σαν γονείς όλες μας τις απορίες και πάντα με γνώμονα το καλό των παιδιών μας. Στη συνάντηση αυτή. ειπώθηκαν κάποιες απορίες-ερωτήματα από εμάς τους γονείς που δεν απαντήθηκαν.

4) Στις 07/04 συμμετείχαμε στην Παράσταση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Διδασκόντων Ξάνθης μαζί με τα παιδιά μας και ζητήσαμε έστω ένας εκπρόσωπός μας να συμμετέχει στον διάλογο με την Πρωτοβάθμια. Η απάντηση ήταν αρνητική!

Μετά λύπης μας,  για δεύτερη φορά, διαβάσαμε στο γκρουπ της Ένωσης   ανακοίνωση υπέρ του Πειραματικού και μετατροπής του σχολείου μας σε Πειραματικό χωρίς να έχουμε έρθει σε ουσιαστικό διάλογο μαζί σας.

Μετά το Διοικητικό Συμβούλιο σας ,μετά λύπης  μαςγια τρίτη φορά , διαβάσαμε ανακοίνωσή σας υπέρ των Πειραματικών και δει υπέρ της μετατροπής του Σχολείου μας σε Πειραματικό!

Χθες, για ακόμη μία φορά ,μετά λύπης  μας (για τέταρτη φορά) διαβάσαμε συνέντευξή σας υπέρ των Πειραματικών και δει υπέρ της μετατροπής του Σχολείου μας σε Πειραματικό!

Θεωρούμε δεδομένο ότι όλες οι ανακοινώσεις-συνεντεύξεις  έγιναν με την ιδιότητα του προσώπου που της έκανε και δεν ήταν προσωπικές απόψεις, καθώς ταυτίζονται όλες πλήρως και με την Επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης.

Ο διάλογος για να είναι εποικοδομητικός προϋποθέτει την πρόθεση των συμμετεχόντων να ακούσουν την αντίθετη άποψη και να την υιοθετήσουν, αν το κρίνουν.  Όλες οι ενέργειές σας  μας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο! Έχετε πάρει ήδη μία απόφαση επί του θέματος  οπότε  ένας πιθανός διάλογος έχει ήδη καταδικαστεί να είναι άκαρπος!

Είστε διατεθειμένη σαν Ένωση γονέων να απαντήσετε στις ερωτήσεις που δεν μας απάντησε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας;; Είστε διατεθειμένη να αλλάξετε στάση αν κρίνετε πως η αρχική σας απόφαση πιθανώς ήταν βεβιασμένη;

Ενδεικτικά  αναφέρουμε τα εξής:

  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων γονέων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασε την υποστήριξη της προς εμάς και αναρωτιόμαστε πως το ανώτατο όργανο της Περιφέρειας έχει αντίθετη άποψη από την Ένωση!

 

  • Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι κανένα Γυμνάσιο και Λύκειο δεν πληρεί της προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε Πειραματικό!

 

  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ξάνθης εξ αρχής εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του να μην μετατραπεί το σχολείο μας σε Πειραματικό.

 

  • Το 2ο και το 5ο Δημοτικό ήδη έχουν εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή τους προς εμάς.

 

  • Άρα, δεν μιλάμε για 2-3 γονείς αλλά αν αθροίσουμε τις υπογραφές της επιστολής του σχολείου μας προς την πρωτοβάθμια (πάνω από 150 υπογραφές ) και συνυπολογίσουμε και τους γονείς των σχολείων που μας υποστηρίζουν τότε σίγουρα μιλάμε για πολλούς γονείς!!!

 

  • Στο σχολείο μας γίνεται αποχή από την τηλε-εκπαίδευση (Webex) εδώ και 2 εβδομάδες και τα στατιστικά στοιχεία, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν,  κυμαίνονται σε 90% με 92% αποχή!

……………

 Με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού καλούμε λοιπόν για ακόμη μια φορά το  Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ξάνθης να επανεξετάσει με λεπτομέρεια και μεθοδικότητα όλες τις πτυχές της αλλαγής αυτής!

Τέλος, αφού η μετατροπή ενός λειτουργικού Δημοτικού σε Πειραματικό είναι «δώρο» της πολιτείας που εμείς αρνούμαστε, προτείνουμε η Ένωση να έρθει σε συνάντηση με σχολεία που επιθυμούν να λάβουν το δώρο αυτό!

Παρακαλούμε να βγουν τα «κομματικά» γυαλιά και οι ταμπέλες γιατί είμαστε γονείς  που αγωνίζονται για το καλό των παιδιών τους και ζητούμε τον απαραίτητο σεβασμό στο πρόσωπό μας.

Στην χθεσινή συνέντευξη που δώσατε για το επίμαχο θέμα θέσατε ρητορικά υπονοούμενα που θίγουν την τιμή κ την υπόληψη των γονέων του 17 Δημοτικού!  Από ποιους υποκινούμαστε;; Ποιες είναι οι λεπτομέρειες που δεν θέλετε να πείτε; Ποιά συμφέροντα παίζονται από τους γονείς του 17ου ; Ποιες φωνές δεν έχουν ουσία;; Σας παρακαλούμε θερμά να μας απαντήσετε λεπτομερώς στις προσβλητικές χθεσινές σας δηλώσεις  ή να αποκαταστήσετε δημοσίως με ένα σας συγγνώμη στο ίδιο έντυπο και εάν είναι άποψη σας προσωπική ή όλης της ένωσης που εκπροσωπείτε!

Μια και όλα λέγονται  δημοσίως  εντός 24 ωρών να έχουμε την απάντηση σας!

Με εκτίμηση,

Οι γονείς του 17ΟΥ Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης