«Χωρίς κοινωνική συνοχή και δίκαια κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων δεν μπορούμε να χαρακτηριστούμε κοινωνία, θα είμαστε κάτι άλλο» ανέφερε ο Μενέλαος Μαλτέζος, μέλος της κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας  στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (14-4-2021) με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της Οικονομίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κος Μαλτέζος ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία βγήκε μετά από δεκαετή μνημονιακή περίοδο «όπου», όπως είπε, « ό,τι λίπος υπήρχε κάηκε».

Σύμφωνα με τον κο Μαλτέζο “ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από μια αφετηρία πιο δύσκολη από ότι οι άλλες χώρες”, αλλά, όπως είπε, “δεν είμαστε το «μαύρο πρόβατο»”. Όπως σημείωσε τα:«Ιδεολογήματα ότι όλα τα καθορίζει η αγορά θρυμματίστηκαν». Μάλιστα ανέφερε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί από την πλευρά του κόμματος του «Να ξαναδώσουμε ελπίδα, γιατί χωρίς ελπίδα δεν μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα».

ο Μενέλαος Μαλτέζος, μέλος της κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον κο Μαλτέζο «Όλο αυτό το διάστημα «βάλανε πλάτη» οι συνάδελφοι μου και στήριξαν εργαζόμενους και επιχειρήσεις ώστε και αυτά τα λίγα που δόθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης να φτάσουν στοιχειωδώς». Η πανδημία, όπως παραδέχτηκε αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για την ελληνική οικονομία, που στηρίζεται στον τουρισμό και προ έταξε την ανάγκη την επόμενη μέρα να δούνε και το θέμα της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου. «Εάν δεν στηριχθεί η ΜΜΕ, που συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην απασχόληση της χώρας, εάν εκτιναχθεί η ανεργία τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα».

Ο κος Μαλτέζος άσκησε κριτική στον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίστηκε την Πανδημία σημειώνοντας ότι «Στοιχειώδη μέτρα δεν πάρθηκαν και γι αυτό σημειώθηκε μια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, των θανάτων, και των δια- σωληνωμένων.» Ακόμη, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δώσει ξανά ελπίδα. «Αξιοποιώντας με χρηστό τρόπο το τι παρέδωσε. Παρέδωσε μια χώρα με μειωμένο χρέος και με «μαξιλάρι» μεγάλο για να δανείζετε και να διαθέτει τους πόρους. Αυτό που θέλουμε είναι να επανασχεδιαστεί το πιστωτικό σύστημα. Όχι να διασπαθίζεται το ελληνικό χρήμα σε κολλητούς και ημέτερους και ύστερα να έχουμε οφειλές» είπε.

Προέταξε δε την ρύθμιση του χρέους στις τράπεζες , χρέος ύψους 10 δις και την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με αντικειμενικά κριτήρια και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε, όπως είπε « να μπορούν διατηρήσουν την απασχόληση τους και να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου».
Τέλος, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθετικότητας της Κυβέρνησης «Ελλάδα 2.0» σημείωσε πως «Ψάχνοντας το πρόγραμμα δεν βρήκα καμία αναφορά στη Θράκη. Πάρθηκε η γνώμη των κοινωνικών εταίρων; Ρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης; Με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν τα 12 δις; Πάνε στους λίγους με τα πολλά τα χρήματα; Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση, όποιος μελετήσει αυτό το σχέδιο. Δείτε το παράδειγμα του Έβρου τα πλημμυρικά φαινόμενα μας απασχολούν κάθε χρόνο, ωστόσο, δεν προβλέφθηκε κανένα κονδύλι».
Φώτο:Μ.Μαλτεζος συνέντευξη –κείμενο:Μαρία Νικολάου

ΕΡΤ Κομοτηνής