Στην κορυφή των αυξητικών τάσεων του ιικού φορτίου κοροναϊού στα αστικά λύματα σε όλη τη χώρα βρίσκεται η Ξάνθη αυτή την εβδομάδα με αύξηση με +196%  αλλά παρόλα αυτά, το φορτίο σε απόλυτους αριθμούς παραμένει χαμηλά.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα την περίοδο από 5 έως 11 Απριλίου 2021 ανακοίνωσε απόψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Για την Ξάνθη οι ειδικοί που αναλύουν τα στοιχεία, επισημαίνουν:

  • Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+196%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις που ελέγχονται από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ (π.χ. Λάρισα, Βόλος).  Για την Ξάνθη Αλεξανδρούπολη, σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+20%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένουν πολύ χαμηλά».

Τα  δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021 απεικονίζεται στον ακόλουθο πίνακα:

eody lymata 1342021

Η ανακοίνωση κλείνει με τις ακόλουθες επισημάνσεις:

  1. «Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.
  2. Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, για την εβδομάδα 5 έως 11 Απριλίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 5-9 Απριλίου 2021. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 5 έως 11 Απριλίου 2021.
  3. Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών».