Στο επίκεντρο έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Εύη Στυλιανίδου, μετά τις έντονες αντιδράσεις γονέων και του Διδασκαλικού Συλλόγου για τη μετατροπή του 17ου Δημοτικού σε Πειραματικό. Η ίδια υπεραμύνεται της επιλογής σε συνέντευξή της στο δημοτικό ραδιόφωνο.

Αναλυτικά:

“Η έλλειψη σωστής πληροφόρησης για το σκοπό που επιτελούν και το έργο που προσφέρουν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, είναι η αιτία της αναστάτωσης που έχει προκληθεί, σχετικά με τη μετατροπή του 17ου δημοτικού σχολείου της πόλης μας σε πρότυπο-πειραματικό σχολείο” δηλώνει.

Εξήρε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ο οποίος έχει δώσει ώθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία όπου κι αν έχει εφαρμοστεί και σημείωσε ότι η αίτηση από πλευράς Διεύθυνσης προς την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έγινε ύστερα από εξέταση όλων των δεδομένων, επιστημονικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο λόγος που η επιλογή μαθητών γίνεται με κλήρωση είναι εξαιτίας του ζωηρού ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι γονείς για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, το οποίο είναι μεγαλύτερο, από τις θέσεις που είναι, κάθε φορά, διαθέσιμες…

Σύμφωνα με το Δημοτικό Ραδιόφωνο έχει ήδη συναντηθεί με γονείς και εκπαιδευτικούς για το ζήτημα: «Είναι ό,τι καλύτερο για την πόλη μας, αλλά, πρώτιστα, για την εκπαίδευση των παιδιών μας», τόνισε σημειώνοντας πως ο εκπαιδευτικός ενός πειραματικού σχολείου θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, να επιμορφωθεί γι’ αυτά», υπενθυμίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί «πολλές φορές γκρινιάζουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο διδακτικό μας έργο».

«Σε αυτό το σχολείο η δυσκολία ελαχιστοποιείται, γιατί υπάρχει συνεχής επιμόρφωση και συνεχής στήριξη στο κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό έργο», αλλά όπως υπογράμμισε και στα ζητήματα των μαθητών και τις ιδιαιτερότητές τους. «Γι’ αυτό και ακολουθούμε τη μέθοδο του τυχαίου δείγματος. Δεν κατηγοριοποιούμε παιδιά».

Γιατί το 17ο δημοτικό σχολείο

Το 17ο δημοτικό σχολείο αποτελεί μία από τις τρεις σχολικές μονάδες, που περιλαμβάνονται στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ έως το Εύμοιρο. Τα άλλα δύο, το 11ο δημοτικό σχολείο καθώς και το σχολείο Ευμοίρου σημειώνουν μείωση του σχολικού τους δυναμικού, με αποτέλεσμα, σήμερα, 40 μαθητές που φοιτούν στα τρία αυτά σχολεία να μετακινούνται από άλλες περιοχές. Όπως τόνισε η κ. Στυλιανίδου, ένας από τους στόχους είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση των μαθητών και μοιραία η υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, με τον κίνδυνο της συνδιδασκαλίας μεταξύ διαφορετικών τάξεων, γεγονός που θα προκαλούσε τις αναπόφευκτες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των γονέων.

Στον αντίποδα μιας τέτοιας εξέλιξης, «δίνεται η ευκαιρία να έχουμε ένα πολύ καλό σχολείο και μάλιστα σε μια περιοχή, που τα άλλα δύο θα μπορούν να δεχτούν μαθητές και άρα να συγκρατήσουν το δυναμικό». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι μαθητές της περιοχής έχουν την ευκαιρία να πάνε σε ένα τέτοιο σχολείο, όπου σε διαφορετική περίπτωση, λόγω κοινωνικών και άλλων λόγων, δε θα το έκαναν.

Επίσης, όπως υποστήριξε, επειδή πολλά από τα παιδιά είναι δίγλωσσα, «η δεύτερη γλώσσα μπορεί να αποτελέσει ενισχυτικό στοιχείο στο πλαίσιο αυτού του σχολείου».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως φέτος «έχουμε πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα μπορούν να έχουν οργανική θέση σε άλλο σχολείο και να μπορούν να συνεχίσουν την υπηρεσία τους σε αυτό».

Η ίδια δήλωσε πως η αναστάτωση που προκλήθηκε είναι κατανοητή, ωστόσο, όπως είπε «Έχω εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας ότι η επόμενη μέρα για το πειραματικό σχολείο θα είναι λαμπρή. Περιμένω την ώρα που θα λειτουργήσει αυτή η δομή, γνωρίζοντας πως εάν η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής είναι θετική, θα χρειαστεί να εργαστούμε σκληρά και να διευθετήσουμε πολλά προβλήματα. Όμως δεν πτοούμαι από αυτό, γιατί θεωρώ ότι οφείλω στα παιδιά μας το καλύτερο».

Κάλεσε τους γονείς να εμπιστευθούν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους προέτρεψε να στείλουν ηλεκτρονικά, καθώς η πανδημία δεν αφήνει περιθώρια για διά ζώσης επικοινωνία, όλες τις απορίες τους. «Είμαι στη διάθεση όλων οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε.