Στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης γύρω από τα δεδομένα της πανδημίας και την εξέλιξή της, δίνοντας πολύ κρίσιμα στοιχεία και κάνοντας ψύχραιμες διαπιστώσεις για την κατάσταση:

Ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών της Πολυτεχνικής τόνισε πως το ενδιαφέρον του έγκειται στο να παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και να βρίσκει κατάλληλα εργαλεία για να αξιολογούν οι πολίτες την πολιτεία: αν λαμβάνει σωστά μέτρα, αν αρκούν οι υποδομές, αν πεθαίνουν οι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αν γίνεται διαλογή ασθενών, αν τηρούνται οι προτεραιότητες στους εμβολιασμούς κ.λπ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το χάσμα μεταξύ του ρυθμού θανάτων και διασωληνώσεων αυτή την εβδομάδα μεγάλωσε δραματικά και η εξυπηρέτηση που είναι αναγκαία την πιο κρίσιμη ώρα δεν υπάρχει πλέον για όλους. Όπως σημειώσει “επιχειρούμε να απαντήσουμε το πότε θα ανοίξουμε τις δραστηριότητες ενώ η πολιτεία δε διασφάλισε, με βάση τις επιστημονικές προϋποθέσεις, το πώς”.

Σύμφωνα με το Βασίλη Τσαουσίδη, ο χρονικός και χωρικός περιορισμός της κινητικότητας οδηγεί σε ανακατανομή της κίνησης αλλά όχι στη ζητούμενη μορφοποίηση της κίνησης επισημαίνοντας ότι η  πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τη διαφάνεια των υπηρεσιών της και την εντιμότητα με την οποία μεταχειρίζεται τους πολίτες.

“Όσο ο πολίτης αισθάνεται ότι εμπαίζεται από την πολιτεία δεν θα λυθεί το πρόβλημα” υποστηρίζει ο Καθηγητής του Δημοκριτείου, σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας και την αντίδραση του συστήματος.