Με αποχή από την τηλεκπαίδευση, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γονείς των μαθητών του 17ου Δημοτικού Σχολείου, αντιδρώντας στην δρομολογούμενη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό.

Όπως αναφέρουν σε απαντητική επιστολή τους προς την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύη Στυλιανίδου, οι γονείς δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία ενός πειραματικού σχολείου αλλά στο στο κλείσιμο του δικού τους σχολείου και τη μετατροπή του σε πειραματικό.

Αναλυτικά:

“Όπως σας  έχουν ήδη αναφέρει και οι Αντιπρόσωποι Γονέων& Κηδεμόνων μας,  δεν είμαστε ενάντια στη δημιουργία ενός Πειραματικού Σχολείου. Λέμε ΟΧΙ στο κλείσιμο του σχολείου μας και στην μετατροπή του σε Πειραματικό! Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε χώρο της Πρωτοβάθμιας στις 02/04/2021 στις 10:00 π.μ. με τους Αντιπροσώπους μας ειπώθηκαν κάποιες απορίες-ερωτήματα από εμάς τους γονείς που δεν απαντήθηκαν. Αναρωτιέμαι λοιπόν σαν γονέας και παρακαλώ να με ενημερώσετε, ποιος είναι αρμόδιος να μου απαντήσει/λύσει όλες μου τις απορίες!

Το συγκεκριμένο σχολείο χτίστηκε μετά από πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής που διεκδίκησαν με σθένος και πέτυχαν την ίδρυση ενός δημοτικού σχολείου για τα παιδιά τους! Η περιοχή αποτελείται κυρίως από οικογένειες εργατικής τάξης αλλά και από παλιννοστούντες. Σας ενημερώνω λοιπόν: ότι με το ίδιο σθένος, μετά από σχεδόν 20 χρόνια, θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε το σχολείο μας ξεκινώντας με αποχή από την τηλεκπαίδευση! “

Διένεξη έχει προκληθεί, εξάλλου, μετά από ανάρτηση της Ένωσης Γονέων των Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης υπέρ της μετατροπής του σχολείου σε Πειραματικό, και την αντίδραση των γονέων του σχολείου της Καλλιθέας που αναφέρουν ότι αυτή έγινε χωρις να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση μαζί τους.

Κινητοποίηση του Διδασκαλικού Συλλόγου

Παράλληλα ο Διδασκαλικός Σύλλογος αντιδρά ενώ το Δ.Σ. πρόκειται να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα του χαρακτηρισμού των δημοσίων σχολείων ως Πρότυπα και Πειραματικά καθώς και για την πρόθεση της Δ/νσης ΠΕ Ξάνθης για τον χαρακτηρισμό  του 17ου Δημοτικού σχολείου, ως πειραματικό, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, στις 10:00 πμ, στη Δ/νση ΠΕ Ξάνθης.

“Είναι υποκριτικό από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας, ενώ εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει λάβει ουσιαστικά κανένα μέτρο στήριξης  για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, να προχωρά σε ρυθμίσεις και αποφάσεις, εν μέσω πανδημίας, σε χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων σε Πρότυπα και Πειραματικά  και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με την ΥΑ δίνεται η δυνατότητα στον Δ/ντή Εκπ/σης, ως μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης, να μπορεί να προτείνει τη λειτουργία δημόσιας σχολικής μονάδας ως Πειραματικό και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, χωρίς όμως να τον υποχρεώνει.

Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση χαρακτηρισμού Πειραματικών σχολείων, έτσι όπως σχεδιάζεται η υλοποίησή τους και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να προκαλέσει έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια εκπαίδευση.

Μονομερείς  ενέργειες και αποφάσεις, από όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να είναι αποδεκτές από την εκπαιδευτική κοινότητα.” αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση