Ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία πρωτοβουλίας δράσης  για το ζήτημα των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας διοργανώνει το ΚΚΕ (Μ-Λ) το Σάββατο 10/4, στις 5:00μμ, στα Προκάτ του Πολυτεχνείου. Aναλυτικά:

Τι θέλουν να φτιάξουν στην περιοχή μας; 

Το προηγούμενο διάστημα κατατέθηκαν αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της περιοχής μας, όπως ο Λειβαδίτης και το Αχλαδόβουνο (Τσαλ). Το ύψος των ανεμογεννητριών θα ξεπερνά τα 200 μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκατάσταση τους. Δασωμένες εκτάσεις θα αποψιλωθούν, χιλιάδες τόνοι τσιμέντου θα πέσουν, καινούργιοι δρόμοι θα χαραχτούν πάνω στα βουνά για να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες. Τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, το υπέδαφος αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ειδικά για το αιολικό πάρκο του Λειβαδίτη, η κατασκευή του μέσα σε (θεωρητικά) προστατευόμενη περιοχή θα επιφέρει ανεπανόρθωτες αλλαγές στο οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς Ροδόπης.

Γιατί όμως τώρα αυτές οι «επενδύσεις»; 

Η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο τόσο έντονο ενδιαφέρον εταιριών για τις ΑΠΕ. Μόνο το μήνα Φεβρουάριο περίπου 500 αιτήσεις έχουν κατατεθεί για αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα, με σχεδόν 50 να αφορούν στην Περιφέρεια της ΑΜΘ. Το ενδιαφέρον των εταιριών εκπορεύεται από τις κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, τις σχετικές επιδοτήσεις που χορηγούνται, αλλά και από τις πολλαπλές διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση (μη απαίτηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επίσπευση αδειοδοτήσεων κ.α.). Η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί ένα νέο πεδίο fast track κερδοφορίας για το κεφάλαιο, γι’ αυτό και ο πολύ μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους για τις περιοχές που θα στηθούν οι νέες ΑΠΕ.

Γιατί μας αφορά το ζήτημα αυτό; 

Μας αφορά πρώτα και κύρια γιατί η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, εντέλει καταστρέφει ότι είναι πράσινο, παρά το προστατεύει. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής ενός αιολικού πάρκου (15-20 χρόνια), αφήνεται πίσω ρημαγμένη γη. Μας αφορά γιατί στήνεται μια ολόκληρη βιομηχανία ΑΠΕ εις βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος, των δασών και των βουνών μας. Γιατί ξεπουλιούνται μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης σε ιδιώτες «επενδυτές», σε ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Γιατί οι λεγόμενες ΑΠΕ χρησιμοποιούνται για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Γιατί το ρεύμα θα συνεχίσει να είναι ένα πανάκριβο αγαθό, με τα ιδιωτικά κεφάλαια να καθορίζουν ακόμα περισσότερο την τιμή του. Από το 2006 ως σήμερα, το κόστος του ρεύματος για την οικιακή κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 180%! Ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η ενεργειακή (και όχι μόνο) εξάρτηση της χώρας, η οποία από 75% που βρίσκεται σήμερα, αναμένεται να φτάσει στο 85% με το προχώρημα της απολιγνιτοποίησης. Σχηματικά θα λέγαμε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ φέρνουν καταστροφή της φύσης, ξεπούλημα δημόσιας γης, ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, ενεργειακή φτώχεια για το λαό, βάθεμα της εξάρτησης της χώρας. 

Και τι πρέπει να κάνουμε; 

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να αγωνιστούμε μαζικά και αποφασιστικά για να μην περάσουν τα σχέδια λεηλασίας του τόπου μας. Η δημιουργία μιας πρωτοβουλίας δράσης πάνω στο ζήτημα αυτό, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια πρώτη φάση. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, να προχωρήσουμε σε κινήσεις ενημέρωσης του λαού της περιοχής, δημόσιες παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Να παλέψουμε ενάντια στην μετατροπή του τόπου μας σε ένα απέραντο εργοτάξιο ΑΠΕ.