“Παλιοί φοιτητές Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης για την καταστολή, την τρομοκρατία και όχι μόνο…” τιτλοφορείται η πρωτοβουλία παλιών φοιτητών της Ξάνθης από τα τέλη της δεκαετίες του ’70 που υπογράφουν για την καταστολή στα Πανεπιστήμια και θυμίζουν την Επιτροπή που είχε συσταθεί με αντίστοιχο αίτημα το 1978, με τη συμμετοχή φοιτητών και πολιτών της Ξάνθης.

Αναλυτικά:

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, με την επίθεση σε καταχτημένα με αγώνες στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, βλέποντας με οργή, αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στα Πανεπιστήμια, κάτι αδιανόητο για την εποχή μας.

Μέσα από διαύλους επικοινωνίας που αποκαταστήσαμε κάποιοι από εμάς, όχι βετεράνοι, αλλά συνεχιστές μέχρι σήμερα των αγώνων της Ξάνθης, ανατρέχοντας στα αρχεία εκείνης της εποχής, μέσα από τα οποία είχαμε συγκροτήσει και τότε, την άνοιξη του 1980, την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» και για την κατάργηση του τρομοκρατικού νόμου 774/78,  με φοιτητές, αλλά και με δημοκράτες της πόλης (Στοΐδης Απ., Παρασκευόπουλος Χάρης,  Παρασκευόπουλος Παρ., Πολυχρονιάδης Ηλ., Διαφωνίδης Γιαν., Διαμαντίδης Δημ., Θεοδωρίδης Στ., Πιάλογλου Αρ., Χατζηβαρύτης Δημ., Παπανικολάου Γ., Αϊβαλιώτης Βασ., Χατζηιμπράμ Ορ., Παπανικολάου Γ., Ζουμπουλίδης Γ., Σφύρης Τριαντ.,  Τσιντσώνης Αλεξ., Ασβεστόπουλος Σταθ., Βασίλας Βασ., Ζουμπουλίδης Γ., Ευστρατίου Χαρ. κλπ.).

Θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να μιλήσουμε και σήμερα, μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να υπογράψουμε το παρόν κείμενο, αλλά πολύ περισσότερο να καλέσουμε παλιούς και νέους συναγωνιστές, να βρεθούμε ξανά στο δρόμο του αγώνα, στις συνελεύσεις και στις συγκεντρώσεις, στις πλατείες και στους δρόμους, στις πορείες και στις διαδηλώσεις :

  • Να καταγγείλουμε τα χουντικής έμπνευσης κυβερνητικά μέτρα, τις απαγορεύσεις, τις συλλήψεις, τις διώξεις και τα πρόστιμα, που πλήττουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», που απαγορεύουν τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις
  • Να καλέσουμε όλο το δημοκρατικό κόσμο να παλέψει για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, να καταγγείλει την πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας, την απόσυρση όλων των κατηγοριών, το σταμάτημα κάθε δίωξης και την παραγραφή όλων των προστίμων.
  • Να εκφράσουμε πολιτικά και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους αντιμετωπίζουν διώξεις και πρόστιμα, με πρόσχημα την πανδημία, γιατί συμμετείχαν ή προσπάθησαν να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείο στις 17/11, στην απεργία της 26/11, στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου στις 6/12 ή σε άλλες συλλογικές δράσεις
  • Να καταργηθεί ο νόμος που θεσπίζει την σύσταση σωμάτων Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
  • Λαός και νεολαία, με μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες να ορθώσουμε πύργο ατίθασο, απέναντι σε αυτή την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, να σπάσουμε το κλίμα του φόβου και της τρομοκρατίας.

Ο λαός συνειδητοποιεί τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγείται, πλημμυρίζει από οργή και ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα. Η διάθεση απόρριψης της πολιτικής των απαγορεύσεων είναι διάχυτη. Παρά το καθημερινό νεκρολόγιο του κορωνοϊού και παράλληλα με τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της υγείας μας – μέσα κυρίως από την διεύρυνση του Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας – καταλαβαίνει ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα και σημαντικά ζητήματα, από την υγεία μέχρι την εργασία και την ελευθερία του.

Η κοινωνία, μετά και την 10χρονη εφαρμογή των «μνημονίων» σιγοβράζει από οργή. Και όσο περνούν οι μέρες μοιάζει με χύτρα που πρόκειται να εκραγεί. Αυτή η πολιτική -εγκληματική και ακραία αντιδημοκρατική – δεν θα τερματιστεί με την εύρεση του εμβολίου. Αυτά είναι νανουρίσματα της προπαγάνδας τους. Αυτή η πολιτική ήρθε για να μείνει… μέχρι να ανατραπεί.

Ο αγώνας αυτός δεν μετατίθεται. Αντλεί δυνάμεις από το παρελθόν, είναι η ανάγκη του παρόντος και  η ελπίδα του μέλλοντος.

Πάντα επίκαιρο το – ανυπότακτο – «πνεύμα Ξάνθης»!

Η κρατική  τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Ιδρυτική Διακήρυξη με υπογραφές

Προκήρυξη