Την ανάγκη ανάπτυξης κοινής συνεργασίας, συνολικής ρύθμισης και υιοθέτησης ενιαίων πολιτικών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες, τις αγορές, τις αλυσίδες εφοδιασμού και της βιομηχανίες, αναγνώρισαν ομόφωνα οι συμμετέχοντες ομιλητές στο πρόσφατο συνέδριο με τίτλο «Εβδομάδα Βιωσιμότητας» που διοργάνωσε ο «Economist». Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι το έργο της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερβαίνει τόσο τα άτομα και τις εταιρείες όσο άλλωστε και τις κυβερνήσεις, οι συμμετέχοντες στα panel του συνεδρίου συμφώνησαν ότι κάθε πολιτική που υιοθετείται θα πρέπει να βασίζεται στις αξίες της συνεργασίας και της συμπερίληψης και να στοχεύει στην εξάλειψη των πολιτικών διακρίσεων και στον παραμερισμό κάθε προσωπικής «ατζέντας».
«Η συλλογική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελεί το δομικό στοιχείο οποιασδήποτε λύσης στην οποία θα καταλήξουμε καθώς είναι πάντα ευκολότερο να λυθεί ένα πρόβλημα όταν συνεργάζονται όλοι από κοινού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αναλάβουμε όλοι μαζί τις ευθύνες μας, επιχειρήσεις, πολιτικοί, ΜΚΟ και εργαζόμενοι και να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Chris Southworth, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι να ακολουθήσουμε το πλαίσιο Κατευθυντήριων Αρχών (UNGPs) των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες ισχύουν τόσο για τα κράτη όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ απαιτούν περισσότερες συνεργασίες, εντούτοις, ορισμένοι φορείς αλλά και οργανισμοί του ΟΗΕ καλούν για αποκλεισμό ορισμένων βιομηχανιών από τέτοιου είδους συνέργειες. Με αυτόν τον τρόπο, αποκλείουν περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο από τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων αγροτών», επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Suzanne Wise, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI.
Παρά τον αποκλεισμό αυτό, η JTI έχει συμβάλλει στο να ενταχθούν 60.000 παιδιά στην εκπαίδευση μέσω του προγράμματός της ARISE και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 345.000 τακτικές επιτόπιες επισκέψεις παρατήρησης σε αγρότες μόνο το 2020, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της εταιρείας να επιτύχει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις παγκόσμιες δραστηριότητές της.
Ο κ. Chris Southworth πρόσθεσε: «Ο θετικός αντίκτυπος που μπορούν να έχουν οι εταιρείες στην Κοινωνία αποδείχθηκε περίτρανα στην πράξη με την άμεση αντίδραση της επιχειρηματικής κοινότητας στην πανδημία του Covid-19. Είτε πρόκειται για την Αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αναπροσαρμόζει τα εργοστάσιά της για την κατασκευή αναπνευστήρων, είτε για τη βιομηχανία της Μόδας που στρέφει τα ταλέντα της στη δημιουργία των πολυπόθητων μέσων ατομικής προστασίας (PPE), οι επιχειρήσεις συσπειρώθηκαν με ενεργά αντανακλαστικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν και το κενό που οι κυβερνήσεις και τα συστήματα δημόσιας Υγείας των επιμέρους χωρών δεν μπορούσαν να καλύψουν.»
Σύμφωνα με έκθεση (Ο Ιός της Ανισότητας) της Oxfam, της παγκόσμιας Οργάνωσης για την καταπολέμηση της Φτώχειας, ο Covid-19 προκάλεσε περαιτέρω διεύρυνση της ανισότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να αυξάνεται από 200 εκατομμύρια σε 500 εκατομμύρια μόνο το 2020. «Παράλληλα με την αύξηση της Φτώχειας, πολλαπλασιάστηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι επιβεβλημένη η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καπνοβιομηχανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Wise ενώ κατέληξε στο εξής: «Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να λειτουργεί μεμονωμένα και αποσπασματικά και επισημαίνουμε ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι κοινός από όλους τους οργανισμούς και όχι μόνο από επιλεγμένους και λίγους. Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι που θα ωφεληθούν από τη συνεργασία όλων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, μεταξύ αυτών και 40 εκατομμύρια αγρότες».