Την αρνητική προδιάθεση της παράταξής του για τη σωρεία αιτήσεων για αδειοδότηση αιολικών πάρκων στη Θράκη, εκδηλώσεις ο Κώστας Κατσιμίγας ενώ, παράλληλα, κοινοποιεί στον προσωπικό του λογαριασμό μια σειρά από χάρτες για την καλύτερη κατανόηση της χωροθέτησής τους.

Αναλυτικά αναφέρει:
Ο προγραμματισμός για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ΑΜΘ δεν είναι κρυφός. Οι θέσεις καταγράφονται στο χάρτη της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) στο διαδίκτυο, μαζί με όλες τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταικά, γεωθερμικά, βιομάζας, υδροηλεκτρικά). Βέβαια στον χάρτη της ΡΑΕ- εντελώς τυχαία- δεν καταγράφονται οι οικισμοί. Έτσι οι μη εξοικειωμένοι με χάρτες πολίτες να μην αντιλαμβάνονται έγκαιρα που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Το καταλαβαίνουν (βλέπουν) όταν έχουν ήδη μπει….
Η παράταξή μας ξεκαθάρισε εδώ και καιρό ότι δεν είναι αντίθετη στην αιολική ενέργεια, αρκεί οι ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας και μακριά από κατοικημένες περιοχές και περιοχές φυσικού κάλλους, προστασίας της φύσης, ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και όπου οι τοπικές κοινωνίες προσδοκούν μία άλλου είδους ανάπτυξη. Και επειδή πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι, παραθέτουμε ορισμένους χάρτες της Περιφέρειας ΑΜΘ, παρμένες από την ΡΑΕ, αλλά με την προσθήκη των ονομάτων των οικισμών και ορισμένων θέσεων ούτως ώστε ο καθένας αφού ενημερωθεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει θέση.
Στους χάρτες, σύμφωνα με το υπόμνημα της ΡΑΕ, τα πράσινα τριγωνάκια με κόκκινο περίβλημα είναι οι ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί. Τα πράσινα σκέτα τριγωνάκια είναι οι ανεμογεννήτριες που έχουν άδεια παραγωγής, άσχετα αν δεν έχουν πάρει ακόμη έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Είναι δηλαδή σε δρόμο υλοποίησης. Τα κίτρινα τριγωνάκια είναι αυτές που βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι στην ΑΜΘ προγραμματίζεται να γίνει ίσως το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας. Το κράτος ενδιαφέρεται να αυξήσει την παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αδιαφορεί για την πραγματική φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου και νοιάζεται να προστατεύσει μόνο τις τουριστικές περιοχές και τις περιοχές που δεν θίγονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αντίθετα οι ιδιωτικές εταιρείες που τις κατασκευάζουν, προτιμούν περιοχές όπου θα έχουν μειωμένο κόστος κατασκευής και αυτές είναι περιοχές που διαθέτουν επαρκές οδικό δίκτυο που είναι συνήθως κατοικημένες ορεινές περιοχές και τελευταία και πεδινές. Τις όποιες αντιδράσεις εμφανίζονται τις αντιμετωπίζουν μοιράζοντας χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, οι οποίοι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ανεμογεννήτριες σε αποστάσεις αναπνοής από τα χωριά τους αργά ή γρήγορα θα τους αναγκάσουν σε φυγή και μετανάστευση. Απολαύστε λοιπόν το αιολικό πάρκο της Περιφέρειας μας και ενημερωθείτε καλά. Πολύ καλά. Όταν θα σας πουν ότι η περιφέρεια μας θα γίνει ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας σκεφτείτε πόσο αυτό το πράγμα μας αφορά. Πόσες θέσεις εργασίας θα μας φέρει και ποιες συνέπειες θα έχει στις ζωές μας!!!!

Υ.Γ. Στην μαγευτική Μύκονο, το νησί των ανέμων, εμφανίζονται σε λειτουργία τρεις ανεμογεννήτριες αλλά εντοπίζεται μόνο μία και αυτή 8 χιλιόμετρα από την Χώρα. Επίσης εμφανίζονται άλλες δυο υπό αδειοδότηση. Εκεί προφανώς ενοχλούν. Εδώ, στις υπερπόντιες κτήσεις όχι.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ.

Ο προγραμματισμός για την…

Δημοσιεύτηκε από Kostas Katsimigas στις Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021